Energetska zajednica odgodila uvođenje sankcija BiH

0
625
Šarović: Uspjeli smo odgoditi sankcije Energetske zajednice

Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici.
“Uspjeli smo, nakon iscrpne diskusije, da osiguramo da sankcije Bosni i Hercegovini ne budu uvedene. Naši stavovi su bili podržani od još nekih zemalja članica i jednostavno na kraju nije postignut konsenzus da glasaju za uvođenje sankcija. Nadam se da će entitetske vlasti ovo dodatno vrijeme pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su Zakon o električnoj energiji i Odluka o tečnim naftnim gorivima“, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
On je dodao da je Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno hitno usvojiti i time, pored sankcija, spriječiti daljnje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani BiH.
Na sastanku je dogovoreno da se status svake zemlje u okviru Evropske zajednice, pojedinačno razmotri, u prvoj polovini naredne godine.
Podsjećamo, prethodno je iz Sekretarijata EZ najavljeno da će Ministarski savjet EZ produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, te da će dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice. Ove mjere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa.