Sporazum HNK i Grada Mostara: Ove godine za oživljavanje mostarskog aerodroma 2 miliona KM

Mostarskoj zračnoj luci narednih dana biće uplaćen prvi milion maraka, a tokom ove godine još milion KM

0
290
Herceg i Kordić (L) potpisali Sporazum o načinu izvršenja obaveza HNK prema Gradu Mostaru

Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara danas su potpisali Sporazum o načinu izvršenja obaveza HNK prema Gradu Mostaru.
Riječ je o sporazumu o izvršenju dugovanja po sudskim presudama za najam zgrade ‘Đačkog doma’ gdje je sjedište Vlade HNK, a u vlasništvu je Grada Mostara. Ovim je sporazumom Grad Mostar oprostio HNK dug od 5,4 miliona KM zateznih kamata po sudskim presudama, dok će preostali dug u iznosu od blizu 7,8 miliona KM usmjeriti za razvoj Aerodroma Mostar.
“U više navrata, a to je potvrđeno i kroz Strategiju razvoja Kantona, isticali smo turizam kao jednu od najbitnijih grana privrede. U tom kontekstu složili smo se kako bi bilo najbolje sredstva u iznosu od skoro 8 miliona KM prioritetno usmjeriti u Zračnu luku Mostar, čiji je vlasnik i kojom upravlja Grad Mostar, a kako bi potencijali koje imamo na kvalitetan način bili pristupačni turistima iz cijeloga svijeta. Uvjeren sam kako će se ostvariti planovi i najave čelnika grada Mostara o ponovnom uspostavljanju letova – naročito niskotarifnih kompanija s kojima su već obavljeni određeni razgovori, a tomu će zasigurno doprinijeti i izdvajanje značajnih budžetskih sredstava”, kazao je Herceg u izjavi novinarima nakon potpisivanja Sporazuma.
On je dodao da će narednih dana po Sporazumu biti uplaćen prvi milion maraka, a da će tokom ove godine biti uplaćen još milion maraka, da će treći i četvrti dio u iznosu od po 2 miliona KM biti uplaćeni do kraja 2023. odnosno 2024. godine, a ostatak od oko 1,8 miliona KM tokom 2025. godine.
Herceg je kazao da će Vlada HNK nastaviti kroz niz projekata redovno pomagati razvojno-socijalne i druge infrastrukturne projekte Grada Mostara.
“Ovih dana smo na Vladi donijeli i niz odluka kojim smo iz Rebalansa Budžeta HNK – naših ušteda, pored redovnih godišnjih planiranih izdvajanja, dodatno pomogli lokalne ceste u Gradu Mostaru s milion KM, a toliko ćemo izdvojiti i za mostarske domove zdravlja, ‘Advent u Mostaru’, te brojne druge institucije i manifestacije”, dodao je premijer Herceg.
Mostarski gradonačelnik Kordić je rekao kako je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma o rješavanju obaveza Kantona prema Gradu Mostaru po presudi za korištenje prostorija Grada.
“Zadovoljni smo da ćemo ovaj iznos koji je definiran Sporazumom u idućim godinama koristiti u budžetu Grada Mostara, prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar kako bismo dobili veliku komparativnu prednost kada je u pitanju turizam i privreda koje donosi funkcionalana zračna luka. Naravno, sredstva će biti korištena i za druge kreativne projekte Grada Mostara”, rekao je gradonačelnik Kordić.