Srbija: Vrijednost lizing ugovora u 2017. rekordnih 430 miliona eura

0
3710
Vrijednost lizing ugovora u Srbiji lani porasla 92 miliona eura

Ukupna vrijednost novozaključenih lizing ugovora u Srbiji u 2017. godini iznosila je u posljednih pet godina rekordnih 430 miliona eura, a u odnosu na godinu ranije ta vrijednost je viša za 92 miliona eura.
U godišnjem izveštaju Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) se navodi da je rast lizing ugovora zabilježen u sva četiri segmenta lizing portfolija, a najveća vrijednost ostvarena je u sektoru putničkih vozila i iznosi 184 miliona eura. Ovaj segment lizing portfolija na godišnjem nivou porastao je za 54 miliona eura.
Vrijednost lizing ugovora u sektoru komercijalnih, teretnih i putničkih vozila iznosila je 165 miliona eura, ili za 31 milion više u odnosu na godinu ranije, a u sektoru mašina i opreme 72 miliona eura uz porast od 4 miliona. Sektor nekretnina zabilježio je vrijednost lizing ugovora od 9 miliona, što je za 3 miliona više u odnosu na 2016. godinu.
Iz ALCS-a ističu da će dalji rast lizinga i još veće investicije u privredu putem lizinga umnogome zavisiti od koraka Narodne banke Srbije koja treba da inicira izmjenu Zakona o finansijskom lizingu.