Srbijanski predsjednik u Sarajevu uručio donaciju 5.000 vakcina za FBiH

Najavljena i organizacija velikog samita privrednika i svih nivoa vlasti BiH i Srbije koji bi se trebao održati početkom ljeta u Beogradu

0
321
Obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva BiH na Aerodromu Sarajevo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu s donacijom 5.000 vakcina AstraZeneca protiv Covid-19, a dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.
Tom prilikom Vučić je ponudio veću saradnju dviju susjednih država, dodajući da je kao gest povjerenja upravo donio vakcine. Naveo je i da Srbija i BiH trebaju imati više međusobnog povjerenja, da ne živimo za to da opanjkavamo jedni druge pred svjetskim zvaničnicima.
Pomenuo je i da je čuo da u Federaciji BiH postoje sumnje da su donirane AstraZenecine vakcine lošijeg kvaliteta jer su proizvedene u Indiji.
“Biću srećan ako ćemo vakcinama spasiti barem pet, 10 ili 20 života”, kazao je Vučić te dodao da nisu problem vakcine jer su dobrog kvaliteta.
Donirane vakcine Bosni i Hercegovini će odlukom Vijeća ministara biti raspoređene prema Frderaciji BiH.
Milorad Dodik je kazao kako je donacija vakcina znak dobrog odnosa dviju zemalja ističući da je Republika Srpska to već koristila vakcinacijom zdravstvenih radnika u Srbiji, te da je na vlastima u Federaciji BiH da odrede kako će iskoristiti ovu donaciju.
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zahvalio se na donaciji vakcina predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kazavši kako je solidarnost pravi put u saradnji i gradnji dobrosusjedskih odnosa.
“Kad su zakazali globalni mehanizmi, predsjednik Vučić je poslao ponudu, a mi smo je prihvatili”, kazao je Džaferović.
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, iskazao je zahvalnost Srbiji na donaciji vakcina te naglasio kako se nada novom početku u odnosima ovih dviju zemalja.
“Ako samo jedna od ovih 5.000 vakcina spasi jedan život nekome u BiH, onda sve vrijedi”, istakao je Komšić.
Na današnjem sastanku predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je zamolio članove Predsjedništva BiH da razmisle o ideji da se početkom ljeta u Beogradu organizuje veliki samit privrednika i svih nivoa vlasti ove dvije države.
“To bi bio veliki samit saradnje i povjerenja, kako bi šire otvorili granice jedni prema drugima”, dodao je Vučić.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić dodao je da su razgovarali i o budućoj saradnji, o samitu Srbije i BiH, te da očekuje da će to značiti novi pomak u odnosima BiH i Srbije.