Stambene subvencije za mlade sutra na Vladi KS, novi kriteriji za naredni javni poziv

0
16
Kantonalni premijer Uk razgovarao sa predstavnicima mladih o stambenim subvencijama za mlade

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk primio je danas predstavnike mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja u prethodnoj budžetskoj godini.
On je kazao kako razumije nezadovoljstvo dodijeljenim subvencijama od 4.800 KM, kao i očekivanja i stavove mladih da ti iznosi trebaju biti viši. Obećao je da će ovo pitanje delegirati sutra na sjednici Vlade, kako bi se sagledale sve zakonske i finansijske mogućnosti na osnovu kojih bi se eventualno moglo izaći u susret mladima.
Premijer Uk je naglasio da se već revidiraju kriteriji za dodjelu ove vrste subvencija za tekuću godinu, na osnovu javnog poziva koji će biti objavljen, te je najavio da će kriteriji biti mijenjani.
“Cilj Vlade je i da finansijskom podrškom u vidu subvencija u ovoj godini budu obuhvaćeni mladi sugrađani koji plaćaju stanarinu. Razmotrit će se i modeli podrške po osnovu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju, prilikom izgradnje stambenih jedinica. U resornom kantonalnom ministarstvu su već započeli kreiranje adekvatnih kriterija za ovu godinu kako bi se na optimalan i korektan način pružila finansijska pomoć mladima u rješavanju njihovog stambenog pitanja”, istakao je premijer Uk.