STBiH: Radnici su od rekordne naplate poreza za sada dobili rekordno siromaštvo

Sindikat traži hitno poresko rasterećenje za radnike i građane u trenutku dok inflacija u BiH snažno raste

0
411
STBiH najavljuje obilježavanje Međunarodnog praznika rada i traži konkretne poteze vlasti

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) povodom Međunarodnog praznika rada najavljuje Otvoreni prvomajski studio koji će biti održan u nedjelju 1. maja u Sarajevu (na trgu preko puta Vijećnice), s početkom u 12 sati.
STBiH ovim događajem želi prenijeti svoje poruke javnosti o ključnim problemima s kojima se zaposleni u ovom sektoru suočavaju, ali i omogućiti svim ključnim akterima na tržištu rada,poslodavcima, predstavnicima vlasti te radnicima, da iznesu svoje stavove.
Kao goruće teme STBiH izdvaja: drastičan porast cijena i indolentnost vlasti na svim nivoima da ponudi rješenja za prevazilaženje trenutne situacije; potrebu poslodavaca i radnika da zajednički insistiraju na angažmanu zakonodavne i izvršne vlasti kako bi se spriječio kolaps privrede i dalje osiromašenje građana, te s tim u vezi jasno targetiranjeodgovornihza trenutni ekonomski kolaps u BiH; održavanje kupovne moći građana kao jedinog garanta za opstanak trgovine; pravo da građani ove godine biraju novu vlast koja će ponuditi plan za borbu protiv ekonomske krize; uvjete rada u trgovini te izazove koje imaju poslodavci u ovom sektoru te pravo na slobodne praznike.
Iz STBiH poručuju kako ovim događajem žele uspostaviti tradiciju obilježavanja Prvog maja kroz konstruktivan dijalog sa poslodavcima, političkim subjektima, radnicima te sveukupnom javnosti. Ističu i da zahtijevaju i hitno privremeno ukidanje akciza na gorivo te porezno rasterećenje za radnike i građane dok traje kriza.
“Samo u prva tri mjeseca ove godine prikupljeno je 400 miliona KM više indirektnih poreza, te 194 miliona KM direktnih poreza, tako da prostor za značajnu pomoć postoji. Tražimo hitno poresko rasterećenje za radnike i građane u trenutku dok inflacija u FBiH snažno raste, što pokazuju podaci za mart. Radnici su od rekordne naplate poreza za sada dobili rekordno siromaštvo i stagnaciju”, poručuju iz STBiH.
Naglašavaju kako se još čeka da ministri, zamjenici ministara i njihovi savjetniciponude rješenja kako se izboriti sa inflacijom.
STBiH poziva sve političke stranke i predstavnike vlasti na svim nivoima da se pridruže ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog praznika rada i ponude svoja rješenja za poboljšanje položaja radnika zaposlenih u trgovini, od kojih će mnogi i ove godine 1. maj provesti na svojim radnim mjestima.