Stellantis za 1,5 milijardi eura kupuje udio u kineskom proizvođaču motora za e-vozila

0
167
Potvrđena ranija nagađanja o Stellantisovom ulaganju u Leapmotor (Foto: Getty Images)

Automobilska grupa Stellantis objavila je da će kupiti udio u kineskom proizvođaču motora za električne automobile Leapmotoru u sklopu suradnje koja bi trebala ojačati poziciju obje kompanije na tržištu električnih automobila.
Proizvođač Opela, Fiata, Peugeota, Chryslera i Jeepa kupit će za oko 1,5 milijardi eura približno 20 posto udjela u Leapmotoru, navodi se u saopćenju.
Stellantis i Leapmotor planiraju paralelno osnovati zajedničku firmu za proizvodnju i distribuciju automobila izvan Kine, s vlasničkim udjelima od 51 odnosno 49 posto. Cilj je partnerstva povećati prodaju Leapmotora na visoko konkurentnom kineskom tržištu električnih automobila i proširiti njegovu prisutnost u inozemstvu. Prvo ciljano tržište bit će Evropa.
Nagađanja o Stellantisovom ulaganju u Leapmotor krenula su već prije nekoliko mjeseci. Lani je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares otkazao planove o osnivanju zajedničke firme s kineskim dobavljačem GAC-om koja je trebala proizvoditi Jeepove, navodeći kao razlog nezadovoljstvo napretkom planova. Kinesko tržište automobila igralo je do sada sporednu ulogu u Stellantisovom konglomeratu koji je u prvoj polovini godine u azijsko-pacifičku regiju isporučio samo oko 90 hiljada automobila. Konkurent Volkswagen isporučio je pak samo u Kinu 1,45 miliona vozila, navodi agencija dpa.
Prodaja automobila u Kini ubrzala je u septembru zahvaljujući valu kupovine novih modela i automobila po sniženim cijenama uoči ključnih praznika u Zlatnoj sedmici, prenosi Poslovni.hr. U septembru je prodano ukupno 2,04 miliona automobila, 4,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.