Studen Holding u Brčkom priprema projekte vrijedne 100 miliona KM

0
305
Kadrić i Studen potpisali ugovor o uspostavi prve slobodne poslovne zone u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i predsjednik uprave Studen&Co Holdinga Ilija Studen potpisali su danas ugovor na osnovu specijalne pogodbe o uspostavi prve slobodne poslovne zone na području Distrikta, koju je odobrila Skupština distrikta na osnovu ranije potpisanog memoranduma SA Studen Holdingom.
Riječ je o investiciji koja ima za cilj poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčkom. Prva zapošljavanja očekuju se već najesen, a masovnije zapošljavanje radnika sljedeće godine.
Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić kazao je da od ove investicije ima velika očekivanja.
“Očekujem da će sve ugovorne obaveze biti ispoštovane s obje strane, i da ćemo vrlo brzo, s jeseni, krenuti s pripremom industrijske zone te da ćemo već početkom naredne godine biti u prilici da evidentiramo nova radna mjesta”, kazao je Kadrić te izrazio očekivanje da će, nakon što se uspješno realizuje ova inicijativa, i drugi zainteresovani investitori ovo dobro iskustvo prepoznati kao priliku za sebe.
Predsjednik uprave Studen Holdinga, Ilija Studen naglasio je da će najesen biti raspisan određeni broj konkursa kako bi se pripremili ljudi koji će raditi u timu za razvoj te zone i pripremati određene djelatnosti.
Ilija Studen je dodao da je prošlo dvije godine od izlaganja u Skupštini Brčko distrikta gdje je najavljen kompletan tok mogućih investicija u Brčkom koje bi promijenile i poboljšale atmosferu života i privređivanja u ovom gradu.
On je istakao da ova kompanija trenutno aktivno radi na četiri projekata u okviru memoranduma koji je ranije potpisan, koji imaju vrijednost više od 100 miliona KM u toj fazi.
“Nastojat ćemo ubrzano raditi i iskoristiti ovu situaciju da se stvarno počne mijenjati atmosfera u Brčkom. Ono što moramo znati je da je tržište Evropske unije željno da se proizvodnja i niz uslužnih djelatnosti pomakne bliže EU. Kina je problematična, Covid-19 je to pokazao zbog velikih troškova logistike. Mi imamo niz zahtjeva iz Svjetske organizacije slobodnih zona koja ima sjedište u Dubaiju, gdje smo mi članovi, da otvorimo mogućnosti za investiranje na tržište EU. S potpisom ovog ugovora nama se otvara mogućnost da kažemo ljudima da dođu i vide kako u Brčkom može da se ide naprijed”, izjavio je Studen.