Sufinansiranje izgradnje putne infrastrukture za povratnike u Prijedoru

0
296
Ministar Ramić i gradonačelnik Prijedora Đaković potpisali Sporazum o sufinansiranju izgradnje putne infrastrukture

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisali su danas Sporazum o zajedničkom sufinansiranju projekata putne infrastrukture na području Prijedora u koje će biti uloženo pola miliona KM.
Ministar Ramić je kazao da se godinama potpisuju zajednički projekti ovog ministarstva i grada Prijedora, prvenstveno u povratničkim sredinama, te da su svi uspješno završeni.
“Zahvaljujem gradonačelniku i Gradskoj upravi na podršci koju pružaju za održivost projekta. Ranije smo potpisali ugovor gdje smo zajednički udružili 100.000 KM u vezi sa određenom kratkoročnom pomoći povratnicima. Pored toga, danas smo potpisali ugovor sa Islamskom zajednicom za njihove infrastrukturne projekte”, dodao je Ramić i najavio da će biti nastavljeni projekti u oblasti podrške poljoprivrede i privrede na tom području i podrške studentima.
“Bilo je subvencionisanih doprinosa za određene privredne subjekte sa ovog područja tako da je godišnje ulaganje Federalnog ministarstva na području grada Prijedora oko 700.000 do 800.000 KM, zavisno od zahtjeva s područja grada”, rekao je ministar Ramić.
Danas potpisani sporazum omogućit će gradnju puteva na području šest naselja u Prijedoru.
“Ovo je subvencionisana izgradnja puteva u kojoj učestvuju Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, grad Prijedor i građani. Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 KM, u tome Ministarstvo i grad učestvuju s po 215.000 KM, a ostali dio novca su prikupili građani”, kazao je Đaković, naglasivši da je riječ o projektima od interesa za građane Prijedora, a posebno za povratnike u ovaj grad.
Putevi će biti izgrađeni na području Trnopolja, Rizvanovića, Rakovčana, Bišćana, Raškovca i Kozarca.