Susret Tegeltija – Sattler: EU spremna pomoći BiH

0
484
Sattler je rekao da će EU pomoći u nabavci medicinske opreme zdravstvenim institucijama u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Zatlerom (Johann Sattler). Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u BiH i regionu izazvanom pojavom virusa korona.
Tegeltija je istakao da su nadležne institucije u BiH reagovale blagovremeno i preduzele neophodne aktivnosti koje za cilj imaju eliminaciju posljedica koje izaziva koronavirus.
Tegeltija je tokom razgovora sa šefom Delegacije EU u BiH Zatlerom pozvao sve zemlje članice EU da pokažu više solidarnosti prema zemljama zapadnog Balkana koje se takođe suočavaju za velikim izazovima u vezi sa pojavom virusa korona, a koje pokazuju nesumnjivo opredjeljenje ka evropskim integracijama.
Ovom prilikom šef Delegacije EU u BiH je iskazao spremnost za pomoć EU u nabavci medicinske opreme zdravstvenim institucijama u BiH, te istakao da će Evropska unija pripremiti poseban program podrške privredi BiH i zemljama zapadnog Balkana, nakon okončanja krize izazvane pojavom koronavirusa.
Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja i o drugim aktuelim političkim i ekonomskim temama, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.