Potvrđeno iz Igmana Konjic: Direktor i još tri osobe su zaraženi koronavirusom

0
962
Đahid Muratbegović imenovan za direktora Igmana iz Konjica

Nakon informacije da su direktor namjenske industrije Igman iz Konjica Đahid Muradbegović i tri osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim na skupu održanom u Konjicu 11. marta pozitivni na koronavirus, kompanija Igman oglasila se saopćenjem za javnost.
U saopćenju se navodi da je testiranje obavljeno za četiri osobe (18. mart), koje su prema procjeni epidemiološke službe bile najpodložnije za prijenos virusa. Rezultati testova koji su jutros (19. mart) dostavljeni potvrdili su prisustvo virusa COVID-19 kod sve četiri osobe. Riječ je o direktoru kompanije Igman d.d. Konjic i tri osobe koje nisu uposlenici Igmana, a bile su u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom.
Trenutno su u kompaniji Igman na stanju mjere u skladu s protokolima nadležne epidemiološke službe i kriznih štabova. Čekaju se dalje upute, a o eventualnim posebnim mjerama javnost će biti obaviještena blagovremeno, saopćeno je.
Iz kompanije Igman je saopćeno da su odmah po saznanju da je jedan od gostiju iz Srbije koji je prisustvovao proslavi jubileja 70 godina kompanije Igman 11. marta u Konjicu, pozitivan na COVID-19, te da su obavijestili nadležnu epidemiološku službu i ponašali se prema dobijenim uputama. Simptome koji upućuju na koronavirus niko od osoba koje su imale bliski kontakt s gostom iz Srbije nije imao, što je bilo ohrabrujuće jer je Uprava u kratkom vremenskom roku mogla pripremiti mjere koje se odnose na spremnost za organizaciju rada sa skraćenim vremenom u dvije smjene, internim kanalima obavijestiti uposlenike o mogućem kliconoši i preporukama epidemiološke službe, obavijestiti zvanice i osoblje sa događaja 11. marta, te organizirati nabavku veće količine zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju.
Inače, Igman ima 1.255 zaposlenih i redovne poslovne aktivnosti odvijaju se na više od 16.000 m2 proizvodnog i pomoćnog prostora na dvije lokacije.
“S obzirom na mnogobrojne upite ‘zašto skup 11.3.2020. nije otkazan’, dužni smo obavijestiti javnost da je naredba o zabrani održavanja javnih skupova na području Federacije BiH donesena šest dana poslije (17. mart). Skup u organizaciji kompanije Igman d.d. Konjic od 11. marta održan je u skladu s mjerama koje su tada bile na snazi”, saopćeno je iz kompanije Igman.