Svečano pušten u promet LOT 2C Sarajevske obilaznice

0
1337
Puštena u promet novoizgrađena dionica LOT-a 2C Sarajevske obilaznice

Dionica LOT 2C Sarajevske obilaznice koja kružni tok u Briješću povezuje sa ulicom Safeta Zajke i omogućava direktno uključivanje na koridor 5C iz još jednog pravca danas je svečano puštena u promet.
Svečanim presijecanjem vrpce dionicu su otvorili premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.
Novoizgrađena dionica ima sve elemente brze ceste što u konačnici daje bolju saobraćajnu komunikaciju i skraćenje vremena putovanja. Njenom izgradnjom omogućena je puno bolja unutargradska komunikacija i kvalitetnija veza grada sa autocestom A-1 na koridoru 5C.
Dionica se sastoji od dijela trase dužine oko 800 m, objekta ‘Pergola’ preko kojeg Sarajevska obilaznica prelazi željezničku prugu van nivoa i kružnog toka s kojim je izvršen spoj na ulicu Safeta Zajke ukupne dužine oko 450 m. Ukupna dužina LOT-2C je oko 1,2 km, od čega je otvoreni dio trase dužine oko 800 m u punom profilu brze ceste koju čine dva odvojena kolovoza s po dvije saobraćajne trake.
Prema riječima federalnog premijera Novalića veliki je značaj novotvorene saobraćajnice, jer rasterećuje primarnu gradsku saobraćajnicu. Istakao je da je Vlada FBiH po prvi put nakon 20 godina kao budžetsku stavku uvela ceste, te da su za tu namjenu izdvojena višemilonska sredstva.
“Rebalansom budžeta za 2018. je namijenjeno 107 miliona KM za dionicu Lašva-Travnik i novih 183 miliona KM za četiri pravca, od kojih je i Sarajevska obilaznica na pravcu prema Semizovcu koja kreće od Željezničke stanice i za te namjene je predviđeno 35 miliona KM”, kazao je Novalić dodajući da je nastavak investiranja u cestogradnju značajno uslovljen akcizama na gorivo.
Federalni ministar prometa Denis Lasić je kazao da vrijednost radova na ovoj dionici iznosi blizu 9,6 miliona KM, te da je vrijednost eksproprijacije oko 4,5 miliona KM. Dodao je da se radi o modernoj prometnici koja će omogućiti brži promet vozila i smanjivanje gužvi.
Premijer Elmedin Konaković naglasio je funkcionalnost svih nivoa vlasti koji su učestvovali u ovom projektu. Istakao je značaj izgradnje saobraćajne komunikacije u svakom razvijenom gradu, a posebno u gradu poput Sarajeva, koje postaje turistička destinacija i širi se i u drugim segmentima.
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić istakao je da se veliki generacijski projekat Sarajevske zaobilaznice realizirao kroz proteklih deset godina, ali da je zahvaljujući saradnji tri novao vlasti i ogromnim naporima uposlenika općinskih službi za urbanizam i finansije, ovaj projekat posljednje dionice ‘ugledao svjetlo dana’.
Pokrenuta je inicijativa da se LOT 2C u narednom periodu poveže i sa IX transverzalom, čija izgradnja je započela iz ulice Džemala Bijedića, a prije nekoliko dana izabran je izvođač radova za izgradnju mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku. Potrebno je izgraditi oko 600 metara ceste između kružnog toka na LOT-u 2C i kružnog toka koji će biti izgrađen u Boljakovom Potoku.
“To bi za povezivanje sa gradom bilo vrlo važno, a u budućnosti na ovu saobraćajnicu trebao bi se nastaviti gradski autoput”, rekao je načelnik Efendić.
Ukupna dužina LOT-2C je oko 1,2 kilometra, od čega je otvoreni dio trase dužine oko 800 metara u punom profilu brze ceste. Spoj na ulicu Safeta Zajke je izvršen kružnom raskrsnicom sa po dvije saobraćajne trake širine po 4,5 metara.
Vrijednost radova iznosi 9.574.554,09 KM, a novac je osiguran iz kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija (EBRD, EIB i OPEC Fond).
Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa Kantonom Sarajevo je finansirala imovinsko-pravne odnose. Oko 3,5 miliona KM izdvojio je Kanton Sarajevo, a oko 1,5 miliona maraka Općina, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.
Implementator projekta je JP Ceste Federacije BiH, a radove je izvela firma Euro-Asfalt & ŽGP Sarajevo s podizvođačima.