Svečano obilježeno spajanje mosta preko rijeke Save kod Svilaja

0
1023
Dalipagić i Butković posjetili radilište mosta nakon spajanja mosta preko rijeke Save kod Svilaja

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković obišli su radilište mosta povodom svečanog obilježavanja spajanja nizvodnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja.
Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoceste na Koridoru 5c između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoceste u Hrvatskoj: Sredanci – granica Bosne i Hercegovine i dionica autoceste u BiH: Odžak – granica Hrvatske, međudržavni most Svilaj.
„Nakon velikih problema u realizaciji izgradnje mosta, Ministarstvo je u ovom mandatu, u suradnji s Hrvatskim autocestama, uspjelo provesti tender i započeti izgradnju. Spajanjem obala dviju susjednih i prijateljskih zemalja, sama izgradnja Koridora 5c je dobila puni smisao“, rekao je Dalipagić i zahvalio se hrvatskom ministru što je poticao izgradnju ovog izuzetno važnog mosta.
Također, zahvalio se i izvođaču radova koji je nakon istupanja vodećeg partnera iz Konzorcija sam uspio izgradnju dovesti do završne faze, što je dokaz da BiH ima osposobljene građevinske tvrtke koje mogu graditi najsloženije infrastrukturne objekte.
Obilazeći radilište, ministar Butković je rekao da očekuje da se radovi na mostu nastave ovim intenzitetom kako bi se on mogao otvoriti na jesen ove godine, ističući da će most spojiti ne samo dvije države nego i stanovnike s obje strane Save.
Ugovor o izgradnji mosta potpisan je sredinom jula 2016., radovi su počeli u septembru iste godine, dok je njihov završetak planiran za drugu polovinu tekuće godine.
Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru 5c kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane na rijeci Savi, a njegova vrijednost je 53,8 miliona KM.