Brže do mora: Svečano otvorena cesta Stolac-Neum dužine 36,47 km

0
84
Otvaranju magistralne ceste prisustvovali su predstavnici Vlade FBiH te drugi federalni i državni dužnosnici

Premijer FBiH Fadil Novalić danas je, nakon svečanog otvaranja i puštanja u promet magistralne ceste M17.3 Neum-Stolac, rekao da je Federacija BiH veliko gradilište što pozitivno utiče na ekonomiju države.
“Nakon više od 100 godina, Neum je konačno integriran u ostatak države, jer se do tog grada putovalo kroz Republiku Hrvatsku. Cesta je posljednji put rađena u austro-ugarskom periodu”, rekao je premijer Novalić te dodao da je nova cesta koštala oko 100 miliona KM i da su je gradili četiri godine.
Podsjetio je da Vlada Federacije BiH na različite načine podstiče ljetovanje u BiH, između ostalog, podjelom vaučera građanima, te da su sada omogućili i da bez pasoša bh. građani stignu u Neum.
Novalić je dodao da je cijela Federacija BiH veliko gradilište, i to ne samo Koridor 5c, već i područje na sjeveru Bosne ili Unsko-sanskom kantonu.
“To je rezultat dva projekta, modernizacija magistralnih cesta, te Koridor 5c. Imamo i treći program iz Budžeta FBiH u okviru kojeg se od 200 do 300 miliona KM stavlja na raspolaganje Cestama FBiH i Autocestama FBiH”, kazao je Novalić.
Otvaranju magistralne ceste prisustvovali su, pored premijera Novalića, i zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH, te drugi federalni i državni dužnosnici.
Izgradnja magistralne ceste Stolac-Neum počela je u aprilu 2018. godine, a ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.
Ukupna vrijednost projekta koštala je 96.523.354,33 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH i to 20.180.376 KM iz vlastitih sredstava (budžeta FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Evropske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 KM, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 KM).
Nakon svečanog otvaranja magistralne ceste Stolac-Neum, ministar prometa i komunikacija Denis Lasić rekao je da je ovo veliki generacijski poduhvat koji će mnogo značiti, prije svega građanima Neuma i Stoca, a potom i svima koji budu putovali tim pravcem, te je poželio u da se u budućnosti završi što više ovakvih projekata.
Direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić rekao je da je ovim završena izgradnja ceste koja je vrlo važna za ovaj dio Bosne i Hercegovine.
“Završetkom ove ceste sigurno ćemo smanjiti gužve na graničnim prijelazima, ali i gužve na magistralnoj cesti M-17, približiti Neum ostatku BiH, učiniti transparentnijim i konkurentnijim sve ostale grane. Time će se osigurati da naši građani i drugi turisti ne moraju koristiti dva granična prijelaza da bi došli na odredište”, istaknuo je Pravdić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here