Švicarska banka predstavila novu novčanicu od 200 franaka

0
1991
Ovako izgleda nova švicarska novčanica od 200 franaka (Foto: Švicarska nacionalna banka)

Švicarska nacionalna banka (SNB) predstavila je danas novu novčanicu od 200 franaka, koja bi zvanično trebala biti puštena u opticaj 22. augusta ove godine.
Ove novčanice iz nove serije nagrađivanih novčanica, visokog su kvaliteta sa dizajnom koja prezentuje švicarsku tehnologiju i nešto su manje od prethodne verzije.
Nakon lansiranja novčanica od 50 franaka, 20 franaka i 10 franaka, ovo je četvrta od šest u novoj seriji bankovnih novina koju je u periodu od 2016. do 2019. godine fazirala Švicarska nacionalna banka.
“Prošlo je više od 20 godina od izdavanja posljednje serije bankovnih novina, a za to vrijeme, svijet je prošao tehnološki kvantni skok. Stoga je potrebna nova serija kako bi se održali visoki sigurnosni standardi i zaštita od falsifikata. Nova serija novčanicama su modernije i sigurnije od prethodne generacije”, saopćeno je iz Švicarske nacionalne banke.
Nove švicarske novčanice od 200 franaka imaju najsavremeniju zaštitu protiv falsifikovanja koja uključuje dizajnerske karakteristike koje se mogu vidjeti samo pod mikroskopom ili koristeći UV svjetlost, navode iz SNB-a.

Nova novčanica od 200 franaka je manja od prethodne verzije

Starije novčanice iz prethodne serije, objavljene 1995. godine, su i dalje važeće.
Prema najavama iz SNB-a novčanice od 1000 franaka biće predstavljena u maju 2019. godine a novčanice od 100 franaka sa ažuriranom notom trebale bi biti predstavljene u jesen 2019. godine.