Svjetska banka predstavila prioritete iz okvirnog partnerstva

0
316
Predstavnici Svjetske banke premijeru Novaliću prezentirali priotritete iz okvira partnerstva sa zemljom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Svjetske banke u BiH koju je predvodio šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon.
Sheldon je izrazio zadovoljstvo informacijom da su odobreni projekti poljoprivrede i zdravstva, te zahvalio Vladi Federacije na dobroj saradnji. Najavio je i nastavak saradnje na projektu podrške zapošljavanju koji se pokazao kao veoma uspješan.
Predstavnici Svjetske banke su premijeru Novaliću prezentirali priotritete iz okvira partnerstva sa zemljom, koji su u ovoj petogodišnjoj strategiji za BiH identifikovani u tri oblasti.
Prva oblast ima za cilj povećanje konkurentnosti i pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća, kao i povećanje inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru s posebnim naglaskom na žene i marginilizirane skupine. Druga oblast se fokusira na unaprjeđenje održivog pružanja usluga kroz poboljšanu kvalitetu i učinkovitost zdravstenih i vodnih usluga, dok je treća oblast pružanje podrške BiH na povećanju otpornosti na klimatske promjene i bolje korištenje prirodnih resursa.
Prioriteti su zasnovani na analizi sveukupnih razvojnih izazova, zajedničkom programu reformi, te konsultacijama s Vladom i razvojnim partnerima.
“Fokusi Vlade Federacije u narednom periodu bit će na zapošljavanju, energetskoj tranziciji i funkcionalnijim vladama, i svi oni korespondiraju s prioritetima iz okvirnog partnerstva, što nas raduje“, istakao je premijer Novalić.
Sheldon je istaknuo očekivanje da okvir partnerstva sa zemljom koji navodi prioritete za rad Svjetske banke u Bosni i Hercegovini za period 2022-2026. u maju dostave Upravnom odboru Svjetske banke, te nađe na dnevnom redu za odobrenje.