Svjetska banka zadovoljna dosadašnjom realizacijom projekta BEEP

0
1042
Sastanak predstavnika Svjetske banke u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH

U redovnim aktivnostima misije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, upriličen je posjet Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, a povodom implementacije projekta ‘Energijska učinkovitost u BiH’.
Sastanku su prisustvovali Josip Martić, ministar prostornog uređenja FBiH, Emanuel Salinas, šef Svjetske banke za BiH, Kathrin Hofer, Task Team Leader projekta ispred Svjetske banke, Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za FBiH, te Christian Daniel Mahler, specijalista za energiju.
Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima koje se provode u protekle dvije godine, ali i izražena obostrana spremnost za nastavak saradnje na sličnim projektima u budućnosti.
“Više smo nego zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekta Svjetske banke imajući u vidu da obnavljamo zaista stare javne objekte, ostvarujemo bolje uslove za rad u školama i bolnicama, te ujedno štedimo energiju. Interes za ovim projektom je zaista prepoznat i nama je drago što će u okviru istog u konačnici biti obnovljeno oko 50 javnih objekata širom Federacije BiH“, izjavio je Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja.
U okviru projekta u protekloj godini je implementirano 18 javnih objekata dok će se u ovoj godini implementirati do 19 javnih objekata. Rezultati praćenja potrošnje energije već pokazuju stvarne prednosti energijske učinkovitosti što jeste jedan od ključnih ciljeva projekta.
Ukupnu korist od ovog projekta koja, između ostalog uključuje ugodniji boravak ali i značajno manje račune za energiju, u konačnici će imati više od 80.000 korisnika među kojima su uglavnom učenici, pacijenti kao i uposlenici obrazovnih i zdravstvenih institucija.