Svjetske cijene hrane u martu porasle 2,1%, rekordan nivo od juna 2014.

Porast u martu predvodio je FAO indeks cijena biljnog ulja, koji je porastao za 8% u odnosu na prethodni mjesec, dostigavši ​​skoro 10-godišnji najviši nivo

0
381
Benchmark FAO Indeks cijena hrane pokazuje pad cijena žitarica, ulja i šećera

Cijene prehrambenih proizvoda u svijetu porasle su u martu (deseti mjesec zaredom), a na rast su prvenstveno uticale kotacije za biljna ulja i mliječne proizvode, izvijestila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se trguje, u martu je u prosjeku iznosio 118,5 poena, što je 2,1% više u odnosu na februar i dostigao je najviši nivo od juna 2014.
Porast u martu predvodio je FAO indeks cijena biljnog ulja, koji je porastao za 8% u odnosu na prethodni mjesec, dostigavši ​​skoro 10-godišnji najviši nivo, a cijene sojine nafte naglo su porasle dijelom i zbog izgleda za jaču potražnju iz sektora biodizela.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda povećao se za 3,9% u odnosu na februar, a cijene maslaca potaknute su uskim zalihama u Evropi povezanim s povećanom potražnjom u očekivanju oporavka sektora prehrambenih usluga. Cijene mlijeka u prahu također su porasle, potpomognute porastom uvoza u Aziji, posebno Kini, zbog pada proizvodnje u Okeaniji i oskudne dostupnosti brodskih kontejnera u Evropi i Sjevernoj Americi.
FAO indeks cijena mesa takođe je porastao, za 2,3 procenta u odnosu na februar, uz uvoz iz Kine i porast interne prodaje u Evropi uoči proslave Uskrsa, što je podstaklo sve veće kotacije peradi i svinjskog mesa. Cijene goveđeg mesa ostale su stabilne, dok su cijene ovčjeg mesa padale zbog sušnog perioda na Novom Zelandu.
Suprotno tome, FAO indeks cijena žitarica pao je za 1,8%, ali je i dalje za 26,5% veći nego u martu 2020. Izvozne cijene pšenice najviše su pale, što odražava općenito dobre zalihe i povoljne proizvodne izglede za 2021 usjev. Cijene kukuruza i pirinča također su pale, dok su cijene sirka porasle.
FAO indeks cijena šećera u martu je opao za 4%, potaknut izgledima velikog izvoza iz Indije, ali je ostao preko 30% iznad nivoa iz prošle godine.

Pozitivni izgledi za žitarice u 2021.

FAO očekuje da će se svjetska proizvodnja žitarica 2021. godine povećati treću godinu zaredom i povećao je svoju preliminarnu globalnu prognozu proizvodnje pšenice na bolje usjeve u nekoliko zemalja ranije nego što su se očekivali. Prognozira se da će svjetska proizvodnja pšenice dostići novi maksimum od 785 miliona tona 2021. godine, što je 1,4% više u odnosu na 2020. godinu.
Iznadprosječni proizvodi očekuju se i kod kukuruza, navodi se u FAO-ovom Izveštaju o ponudi i potražnji žitarica, koji je takođe objavljen danas.
FAO je takođe povećao svoju prognozu za svjetsku trgovinu žitaricama tokom 2020/21 na 466 miliona tona, što je 5,8% više u odnosu na prethodnu godinu, potaknuto još bržom trgovinom grubih žitarica povezanom sa nezapamćenim nivoom otkupa kukuruza od strane Kine.