Svjetski dan statistike: Povezivanje svijeta podacima kojima možemo vjerovati

0
206
Anketom se žele dobiti podaci o veličini i strukturi potrošnje domaćinstava u BiH

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan statistike. Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku RS, pridružuje se globalnoj inicijativi Statističke komisije Ujedinjenih nacija u obilježavanju Svjetskog dana statistike s ciljem da se i na taj način naglasi važnost službene statistike.
Prvi Svjetski dan statistike obilježen je 2010. godine, a u julu 2015. godine, Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju 69/282 kojom je odlučeno da se 20. oktobar, svakih pet godina, obilježava kao Svjetski dan statistike.
Ovogodišnji, treći po redu, Svjetski dan statistike obilježava se, u cijelom svijetu, pod sloganom ‘Povezivanje svijeta podacima kojima možemo vjerovati’.
Tim povodom, Vesna Čužić v.d. direktora Agencije za statistiku BiH čestitala je Svjetski dan statistike svim statističarima, dobavljačima i korisnicima statističkih podataka, naglašavajući da je cilj i misija Agencije za statistiku BiH pružanje pouzdanih, kvalitetnih, razumljivih, blagovremenih i sveobuhvatnih statističkih podataka primjenom evropskih i međunarodnih standarda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here