Svjetski dan turizma posvećen je razvoju u ruralnim područjima

0
989
Zbog pandemije turistička potražnja u ruralnim područjima je izraženija nego u gradovima

Svjetski dan turizma obilježava se 27. septembra, a ove godine posvećen je temi ‘Turizam i ruralni razvoj’. To je prilika za promociju potencijala turizma u stvaranju radnih mjesta i novih mogućnosti. Naglašava se i jedinstvena uloga turizma koju može imati u zaštiti i promociji prirodnog i kulturnog nasljeđa i suzbijanju urbanih migracija.
Prvi put u istoriji, zvaničnu proslavu ugostila je grupa zemalja, a ne jedna država članica UNWTO-a (United Nation World Tourism Organisation). Prekogranična saradnja država članica MERCOSUR (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Čile kao pridruženi član) odražava trenutnu potrebu za međunarodnom solidarnošću i saradnjom, te postizanju zajedničkog cilja na polju turizma.
Preporuke UNWTO-a o ‘Turizmu i ruralnom razvoju’ imaju za cilj pružanje podrške vladama na različitim nivoima, kao i privatnom sektoru i međunarodnoj zajednici u razvoju turizma u ruralnim područjima, na način koji doprinosi održivom razvoju i davanju mogućnosti sadržajima van velikih gradova. To bi značilo nova radna mjesta i ekonomsko osnaživanje, uključujući žene i omladinu.
Turizam daje ruralnim zajednicama sposobnost da zaštite i promovišu svoje prirodno okruženje, kao i svoju kulturu i nasljeđe.
U ruralnim područjima sve više dolazi do slabljenja interesa za poljoprivredu, napuštanja sela i odlazak u gradove, posebno mladih ljudi zbog nemogućnosti pronalaska posla, te im razvoj turizma može pružiti priliku i motivisati ih za povratak.
Ove godine, turistička potražnja u ruralnim područjima je izraženija nego u gradovima i velikim centrima, a zbog pandemije Covid-19 turisti su se više okrenuli bližim odredištima u prirodi, daleko od velikog broja ljudi, tražeći manje smještajne kapacitete.