Tegeltija i Merkel razgovarali o predstojećem Samitu u Berlinu

0
356
Tegeltija razgovarao sa kancelarkom Merkel

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonom sa kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel.
Telefonski razgovor je obavljen uoči samita Berlinskog procesa 5. jula u Berlinu, a na inicijativu kancelarke Merkel. Razgovarano je o predstojećem samitu i budućnosti proširenja Evropske unije.
Tokom razgovora, Tegeltija je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Njemačke eurointegracijama BiH, te pozdravio inicijativu Berlinskog procesa izrazivši nadu da će Samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i Evropske unije procesu proširenja, kao i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU.
Tegeltija je u razgovoru sa kancelarkom Merkel istakao opredijeljenost institucija u BiH evropskom putu, povezanosti i unapređenju regionalne saradnje, koja je, kako je naglasio, pokazala svoj značaj tokom pandemije virusa korona.
Sagovornici su zajednički izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.