Tegeltija: Proširenje EU na Zapadni Balkan je dvosmjerni proces, potreban je novi impuls

0
550
Tegeltija je razgovarao sa kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel u Tirani

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je u Tirani sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.
Tegeltija je tom prilikom izrazio zahvalnost kancelarki Merkel na kontinuiranoj podršci Njemačke u procesu evropskih integracija BiH, uzimajući u obzir da su Berlinski proces i ranija njemačko-britanska inicijativa rezultat njenih ličnih napora da se BiH i države regiona što prije priključe EU. Ocijenio je da je pokretanjem Berlinskog procesa na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i da su otvorene nove mogućnosti za saradnju.
Tegeltija je istakao opredijeljenost BiH za evropski put, povezanost i unapređenje regionalne saradnje, koja je pokazala svoj značaj tokom pandemije virusa korona.
On je informisao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši da su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH jedino rješenje za nesmetano funkcionisanje BiH. Istakao je da u BiH ima dosta pitanja o kojima je moguće postići dogovor, bez nametanja, a da će, sa druge strane, neka pitanja rješavati buduće generacije.
Tegeltija je ukazao da su SR Njemačka i njena ustavna struktura primjer efikasne decentralizovane države, organizovane po želji svih koji u njoj žive.
Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.
Tegeltija je danas, na radnom ručku lidera zemalja zapadnog Balkana sa kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel u Tirani, rekao da je kriza izazvana širenjem pandemije Covid-19 podsjetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasne koordinacije.
On je dodao da je neophodno skratiti dugi vremenski okvir za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja Evropskoj uniji.
“Proširenje EU na Zapadni Balkan je dvosmjerni proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi”, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
Tegeltija smatra da bi zemljama Zapadnog Balkana trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tješnje veze sa EU i prije formalnog ispunjavanja kriterijuma i uslova za članstvo. Naglasio je da se reforme ne provode radi članstva, već unapređenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese.

Merkel: Berlinski proces nije zamjena za članstvo u EU

Kancelarka Merkel je kazala, na pres-konferenciji nakon sastanka sa šefovima vlada država Zapadnog Balkana u Tirani, da Berlinski proces nije zamjena za članstvo u Evropskoj uniji. Istakla je da će se pregovori o članstvu svake od zemalja održati, ali i da države imaju različite statuse u pogledu napretka evropskih integracija.