Tegeltija: Proširiti zelene koridore na prelazima sa zemljama EU

0
386
Predsjedavajući VMBiH Tegeltija na Samitu o Zapadnom Balkanu u Beču

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, na poziv saveznog kancelara Republike Austrije Sebastijana Kurca, učestvuje u Beču na Samitu o Zapadnom Balkanu.
Obraćajući se na plenarnom sastanku šefova delegacija, Tegeltija je ukazao na činjenicu da bez solidarnosti i koordinisanog djelovanja nije moguće ostvariti dugoročni održivi oporavak te da je uspješno provođenje masovne vakcinacije osnovni preduslov za oživljavanje privrede i socioekonomski oporavak.
“Kriza izazvana širenjem pandemije naglasila je značaj regionalne saradnje i ukazala da produbljivanje regionalne saradnje i ekonomske povezanosti predstavlja investiranje u veću otpornost na potencijalne krize u budućnosti”, kazao je Tegeltija.
Kao primjer dobre prakse zajedničke regionalne saradnje Tegeltija je naveo uspostavljanje tzv. zelenih koridora u rekordnom vremenskom okviru, koji su omogućili nesmetan protok osnovnih roba, skraćenje čekanja i smanjenje troškova.
“Želim da iskoristim ovu priliku da naglasim značaj i pozovem na širenje zelenih koridora na prelaze sa zemljama članicama EU, imajući u vidu da je EU naš najveći trgovinski i investicioni partner, i na taj način damo vjetar u leđa našim ekonomijama i generišemo dodatne uštede i ubrzamo oporavak”, rekao je Tegeltija.
U kontekstu ubrzanog oporavka privrede, on je istakao važnost omogućavanja nesmetanog kretanja građana i privrednika zemalja Zapadnog Balkana u EU putem međusobnog priznavanja digitalnih Covid- 19 certifikata.
Predsjedavajući VMBiH je naglasio i značaj Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, koji je, kako je istakao, značajan za uvezivanje privreda zemalja regiona sa privredom EU, te naglasio da zajedničko regionalno tržište nije alternativa za evropski put, već dio zajedničkih napora za približavanje standardima EU.