Predstavljen projekat žičare Zenica – Smetovi vrijedan 35 miliona KM

0
661
Gradsko vijeće Zenica upoznato o projektu žičare Zenica - Smetovi

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica vijećnicima je predstavljen dugonajavljivani projekat žičare Zenica – Smetovi. Izgradnjom žičare nastoji se doprinijeti razvoju turizma tokom ljetnog i zimskog perioda, kao i poboljšanju kvaliteta života građana te izgradnji infrastrukture i novim zapošljavanjima.
Cilj je da Smetovi postanu prepoznatljivo, sadržajima bogato mjesto za odmor i rekreaciju u prirodi.
Osim toga, izgradnjom žičare otvorila bi se šira perspektiva daljnjeg razvoja izletišta Smetovi sa pratećim sadržajima kao što su biciklističke staze, adrenalinski parkovi, paraglajding, bungalovi za prenoćišta, mini skijalište i sankalište za rekreativne potrebe, ugostiteljski kapaciteti i slično.
Jedna od velikih prednosti je što će se izgradnjom žičare značajno smanjiti upotreba motornih vozila i omogućiti ekološka i održiva upotreba prirodnih resursa, a samim tim uticati na očuvanje prirodne sredine.
Projektom je predviđen kapacitet od 800 osoba na sat, a žičara će imati 60 korpi.
Procijenjena vrijednost investicije iznosi 35 miliona KM, uz očekivanje da bi investitor imao dodatnih milion KM troškova u svrhu ishodovanja potrebnih dozvola, rješavanja imovinsko pravnih odnosa itd.
“Kada sam preuzeo funkciju gradonačelnika Zenice, u novembru 2016. godine, Grad nije imao pripremljen ni jedan projekat. U međuvremenu Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom pokrenula je desetak veoma ozbiljnih projekata, što ćemo nastaviti i u budućnosti. Projekat žičare Zenica – Smetovi je jedan od tih projekata. Želimo upoznati Gradsko vijeće o ovom projektu. Isto tako, građani Zenice će odlučiti koji projekti su prioriteti za realizaciju. Uskoro ćemo također predstaviti i savremeni koncept gradskih bazena Crkvice. Imali ste priliku vidjeti i projektno rješenje modernizacije Autobuske stanice Zenica, kao i projekat uređenja Trga Alije Izetbegovića te projekat uređenja Trga Bosne i Hercegovine. Radi se o projektima čije procjene prelaze višemilionske cifre. Projekte ćemo realizovati poštujući potrebe i želje naših građana”, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.