Tešanjska kompanija Madi kupila većinski udio Agromixa iz Doboja

0
382
Tešanjska kompanija MADI akvizicijom preuzela dobojski AGROMIX

Poučeni lošim iskustvom otežane nabave stočne hrane na početku pandemije i zatvaranjem granica u 2020. godini, te enormnog poskupljenja žitarica i stočne hrane u 2021. godini – vlasnici tešanjske kompanije MADI odlučili su da akvizicijom dobojskog AGROMIX-a daju svoj doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije u okviru domaćih kompanija.
Tako je 9. aprila u Doboju potpisan Ugovor o kupovini većinskog udjela AGROMIX-a, između Slaviše Bukejlovića, direktora AGROMIX-a i Edina Jabadžića, izvršnog direktora kompanije MADI.
U proteklih 25 godina svog postojanja, kompanija AGROMIX izrasla je u ozbiljnog partnera specijaliziranog za proizvodnju i prodaju stočne hrane, transport, proizvodnju konzumnih jaja te proizvodnju pilećeg mesa i mesnih prerađevina. AGROMIX zapošljava 56 osoba, svoje proizvode plasira na domaćem tržištu, posjeduje vlastite farme uporedo razvijajući kooperantsku mrežu, što u konačnici rezultira sa 850.000 tovnih pilića na godišnjem nivou.

Ugovor su potpisali Bukejlović (Agromix) i Jabadžić (Madi)

Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, AGROMIX dobija priliku za novi rast i razvoj obzirom da se planiraju i nove investicije sa primarnim ciljem jačanja ratarstva i poljoprivredne proizvodnje.
U tom smislu, širenje kapaciteta proizvodnje stočne hrane, ulaganje u kapacitete za povećanje proizvodnje konzumnih jaja, proširenje na segment proizvodnje konzervirane i briketirane hrane za kućne ljubimce – su samo neki od projekata koji se planiraju realizirati u dobojskom AGROMIX-u.
Iz MADI-ja posebno ističu da će svi ovi projekti biti usmjereni na jačanje domaćih dobavljača, nova zapošljavanja, razvoj poljoprivrede, jačanje prerađivačke industrije i smanjenje ovisnosti od uvoza.