Tesla treći kvartal završio s gubitkom od 619,4 miliona dolara

0
1317
Poteškoće u proizvodnji dovele u pitanje planirani tempo proizvodnje novog Tesla Modela 3

Američki proizvođač električnih automobila Tesla zabilježio je u trećem ovogodišnjem kvartalu rekordni gubitak, a poteškoće u proizvodnji narušile su planirani tempo proizvodnje novog Modela 3 sedan.
Prema poslovnom izvještaju kompanija je u proteklom kvartalu zabilježila neto gubitak od 619,4 miliona dolara, u odnosu na dobit od 21,9 miliona dolara u istom periodu lani. Prihodi Tesle porasli su 30 posto, na 2,98 milijardi dolara.
Tesla je u trećem tromjesečju isporučio 26.150 vozila, što je povećanje od 4,5 posto u odnosu na isto period lani, no priznao je da su ‘uska grla’ u proizvodnji onemogućila planirani tempo proizvodnje novog Modela 3.
Kako navode u poslovnom izvješću, ciljani obim proizvodnje tog automobila pomaknut je za oko tri mjeseca te da je teško predvidjeti koliko će biti potrebno za saniranje svih problema u proizvodnji.
Tesla, kojoj je na čelu milijarder Elon Musk, po najnovijim procjenama očekuje da će proizvoditi pet hiljada Modela 3 sedmično do prvog tromjesečja iduće godine, dok je prvobitni cilj bio decembar ove godine.
Glavna prepreka s kojom se Tesla suočava odnosi se na liniju za proizvodnju baterija, a kako navode, potrebno je redizajnirati dio proizvodnog procesa. Zbog tih problema Tesla je u trećem tromjesečju umjesto planiranih više od 1.500 proizvela tek 260 Modela 3.
Dugoročna održivost kompanije ovisi o Modelu 3 za široko tržište, čija početna cijena iznosi 35 hiljada dolara, gotovo dvostruko manje od vodećeg Modela S, piše Reuters.
Kompanija sa sjedištem u Pao Altu u Kaliforniji u 2018. planira proizvesti oko 500 hiljada automobila, uglavnom Modela 3s, što je šesterostruko povećanje u odnosu na 2016.