Teslin Model Y je najprodavaniji automobil u EU

0
489
Tokom septembra diljem EU prodano je gotovo 30.000 primjeraka Modela Y

U septembru ove godine je, prvi puta ikada, u Evropskoj uniji najprodavaniji automobil bio jedan s amblemom Tesle. Bio je to njihov električni SUV Model Y, koji se odnedavno proizvodi i u Njemačkoj. Tokom septembra diljem EU prodano je gotovo 30.000 primjeraka Modela Y, što mu je bilo dovoljno za titulu najprodavanijeg, pokazuje analiza kuće Jato Dynamics.
Ovaj porast doveo je Teslu kao marku na gotovo 2% tržišnog udjela u EU, s nešto manje od 50.000 novih registracija zabilježenih u trećem kvartalu ove godine. Osim za Teslom, tokom septembra rasla je potražnja i za drugim električnim modelima, pa ih je ukupno novo registrirano bilo gotovo 161.000. Popularnima među kupcima pokazali su se Volkswagen ID.4 i Fiat 500, koji su, uz Tesline Modele S i Y, jedini zabilježili više od 5.000 prodanih primjeraka.
Slijede Dacia Spring, Škoda Enyaq, Kia Niro, Renault Megane, VQ ID.3 te Peugeot 208 na 10. mjestu liste najtraženijih električnih vozila za septembar.

Ukupna količina prodanih električnih automobila povećana je za 15% u odnosu na septembar lani, a tržišni im je udio na nivou EU oko 15,6%. Pad prodaje zabilježen je u e-vozilima sklonoj Norveškoj, ali ga je više nego nadomjestila prodaja u Njemačkoj, gdje je porasla za gotovo trećinu.
Općenito, najtraženiji plug-in hibridni modeli bio je Ford Kuga, a na ukupnoj listi najprodavanijih iz Modela Y smjestilo se šaroliko društvo: Peugeot 208, Dacia Sandero, Škoda Octavia, Toyota Yaris, VW T-Roc i Golf, svi s preko 15.000 prodanih primjeraka.
Osvrnemo li se na općeniti trend, postoje dvije slike. Prva kaže kako je na području EU prodaja automobila u padu, i to na nivou od 10% u odnosu na prošlu godinu, ako se gleda prvih devet mjeseci. No znakovi oporavka su vidljivi, jer je u augustu i septembru prodano više vozila nego u tim mjesecima prošle godine, piše Autonet.hr. U septembru je tako novo registrirano 1,04 miliona osobnih vozila, odnosno njih 7,5% više nego lani u septembru.