Prva virtuelna obuka servisnih tehničara za električne kamione u Srbiji

0
245
Obuka je obavljena na virtuelno prikazanom kamionu i njegovim glavnim komponentama

U kompaniji Volvo Trucks Srbija krajem januara je obavljena prva obuka servisnih tehničara za električne kamione na jedinstven način – virtuelnim putem. Ova obuka u virtuelnoj realnosti je prva ne samo u Volvo kompaniji u Srbiji, već je to i prva obuka takve vrste u kamionskoj branši u Srbiji.
Obuka, koja je trajala oko dva sata, uspješno je obavljena sa tehničarima zaposlenim u Volvo servisno-prodajnim centrima u Čačku, Doljevcu (kod Niša) i Novom Sadu. U prvom dijelu servisni tehničari su upoznati s uputstvima za sigurno raspajanje visokog napona na električnom kamionu, a zatim je u narednih 45 minuta obuka obavljena ‘uživo’ – na virtuelno prikazanom kamionu i njegovim glavnim komponentama. Svaki od učesnika – servisni tehničari i trener – bili su na različtim lokacjama u Srbiji, u mjestima u kojima rade, odnosno žive.
”Ovim se pripremamo za novo tehnološko doba – ne samo za servisiranje električnih kamiona, već i za potpuno novi način obuke servisnih tehničara, koji omogućava da se sva uputstva za rad ili eventualni problemi pri otklanjanju kvara mogu dobiti od trenera-stručnjaka stotinama, pa hiljada kilometara udaljenom od servisnog tehničara“, kaže tehnički trener za tržište Volvo Trucks Adriatic South, inženjer Goran Kulevski.
Obuka u virtuelnoj realnosti je tehnički malo zahtjevna: neophodne su specijalne – VR Oculus Quest 2 naočare koje nosi osoba koja je na treningu, dobra Inernet veza i prostorija minimalne površine desetak kvadratnih metara (za veća vozila i nešto veće površine).
Volvo Trucks od ranije ima iskustva s primjenom tehnologije virtuelne realnosti, jer ja ona već korištena u dva ciklusa VISTA – nadmetanja servisnih tehničara i osoblja zaposlenog u postprodaji Volvo Trucks u čitavom svijetu – za rješavanje nekih od takmičarskih zadataka.