Kia, osim automatskog, ima i pametni ručni mjenjač

0
662
Kada je vozilo u brzini iMT šalje elektronski signal mjenjaču i MHSG-u za neprimjetno gašenje motora

Kia je, nakon najave pametnog automatskog mjenjača, objavila neke detalje o svom novom inteligentnom ručnom mjenjaču namijenjenom blagim hibridnim automobilima (MHEV) nove generacije.
Ova tehnologija predstavlja prvu upotrebu 48-voltnog blagog hibrida s mjenjačem clutch-by-wire. Razvijena je s ciljem smanjenja potrošnje goriva i nižih emisija CO2, dok ujedno omogućava angažiranu vožnju koja je karakteristična za konvencionalne ručne mjenjače.
Umjesto mehaničke veze iMT kvačilo kontrolira potpuno elektronski. Neprimjetno se integrira sa starterom-generatorom blagog hibrida (MHSG) i gasi motor prije nego Kijin ISG sistem stani/kreni.
Također omogućava kratka vremenska perioda ugašenog motora tokom coastinga pri brzini do 125 km/h, koja se neprimjetno ponovno aktiviraju kada vozač pritisne papučicu gasa ili kvačila. Sistem u realnim voznim uvjetima može smanjiti potrošnju goriva i sniziti emisije CO2 za oko 3 posto.
Automobil ostaje u izabranoj brzini i kada se motor ugasi. Zahvaljujući snazi koju omogućava MHSG motor se ponovno pali odmah nakon što vozač pritisne na papučicu kočnice ili gasa. Ako vozač pritisne kvačilo kako bi promijenio stepen prenosa (kod uključenog kvačila) ili ako je brzina vozila preniska za trenutni stepen prenosa onda se pali motor u položaju neutral.
Kijin novi iMT razvijen je u Hyundaijevom tehničkom centru u Offenbachu (Njemačka). Sistem će prvi put biti predstavljen kod modela s blagim hibridom i Kijinim najnovijim motorima Smartstream, piše Autonet.hr.
Prvi model koje će to dobiti bit će Ceed (sve izvedbe karoserije) s EcoDynamics+ varijantama koje će pokretati 1,6-litreni CRDi dizelski motor s blagim hibridom. iMT biti će raspoloživ i kod unaprijeđenog Rija EcoDynamics+ koji u jesen stiže u Evropu s novim 1.0 T-GDi benzinskim motorom i blagim hibridom. Novi mjenjač će do kraja ove godine svoje mjesto naći i kod ostalih Kijinih modela.