FBiH popunila budžet: Otkazana aukcija trezorskih zapisa

0
364
FMF: Nalozi za isplatu invalidnina su upućeni prema bankama

Federacija BiH otkazala je ranije najavljenu aukciju trezorskih zapisa (3M) na kojoj se trebala zadužiti za 50 miliona KM, planiranu za 7. juli 2020. godine.
“Uzimajući u obzir adekvatan nivo likvidnosti Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH i zbog toga smanjene potrebe za finansiranjem, Federalno ministarstvo finansija otkazalo je aukciju trezorskih zapisa planiranu za 7. juli ove godine”, navedeno je u kratkom saopćenju resornog ministarstva.
Očigledno, Federacija BiH nema problema sa likvidnošću budžeta i u niz prethodnih aukcija na Sarajevskoj-berzi imala je dobar odziv (uglavnom banaka) s prodajom trezorskih zapisa i obveznica.
Podsjetimo, na posljednjoj aukciji (23. juni) FBiH se 28. emisijom 5-godišnjih obveznica za finansiranje budžeta zadužila dodatnih 30 miliona KM, koliko je i bilo planirano. Rok dospijeća je 24.06.2025. godine. Prethodno je u junu uspješno održana još jedna aukcija obveznica na kojoj je BiH inkasirala 30 miliona KM s rokom dospjeća od 15 godina.
Federacija BiH se takođe u maju zadužila 7-godišnjim obveznicama za 20 miliona KM i tromjesečnim zapisima za 60 miliona KM….