Širi se bojkot Facebooka, Zuckerberg popustio pod pritiskom

0
577
Nakon što je veći broj oglašivača odlučio obustaviti oglase, dionice Facebooka pale za 7%

Kampanja #StopHateForProfit, kojoj se među ostalima javno ove sedmice pridružio Viber, u samo nekoliko je dana dobila velike pristaše.
Bojkotu Facebooka kao platforme za oglašavanje pridružile su se velike i finansijski moćne multinacionalne kompanije poput Coca-Cole, Unilevera, Honde, Verizona i drugih, te najavile da će na 30 dana suspendirati oglašavanje na ovoj društvenoj mreži. Ukupno je preko 120 kompanija najavilo da će povući oglase s Facebooka.
Vijest o tome srušila je cijenu dionice Facebooka za 7% što je Marka Zuckerberga natjeralo da nešto učini po pitanju koje je u ovom slučaju problematično – govoru mržnje.
Osnivač Facebooka tako je najavio da će pooštriti politiku poslovanja kad je riječ o moderiranju sadržaja. Fokusirat će se, kaže, na nekoliko ključnih područja, dok kao osnovnu motivaciju za promjene navodi nadolazeće američke izbore. Facebook će, piše Zuckerberg, raditi na tome da biračima pruži kvalitetne informacije kojima se može vjerovati, borit će se protiv onemogućavanja glasanja, i onemogućit će govor mržnje u plaćenim oglasima.
Kad je riječ o profilima političara i drugih javnih osoba, u slučaju da blaže prekrše neko od novih pravila, njihove se objave neće uklanjati. Naprotiv, one će biti označene kao problematične, ali će ostati vidljive je su ‘bitne za informiranje javnosti’, što je otprilike i politika kakvu provodi i Twitter.
Uvođenjem novih pravila, kako ih je Zuckerberg opisao, ova mreža će ipak uvesti nešto strože moderiranje sadržaja, ali neće pokušavati biti ‘arbitar za istinu’. Organizatori cijele akcije #StopHateForProfit aktivisti su za ljudska prava i javno su iznijeli svoje prijedloge o tome kako bi Facebook trebao moderirati govor mržnje i brinuti o sigurnosti svojih korisnika, prenosi Bug.hr. Najnovije najave novih pravila nisu ih impresionirale, a jedan od vođa pokreta, Rashad Robinson iz organizacije Color of Change, nazvao je Zuckerbergovu objavu ‘gubljenjem vremena’.