Južna Koreja zabranila trgovanje bitcoinima

0
1354
Bitcoin potonuo ispod 50.000 dolara

Južna Koreja zabranila je finansijskim institucijama trgovanje virtualnim valutama, poput bitcoina, čiju je vrijednost u posljednje vrijeme katapultirao val špekulativnih kupovina malih ulagača, među kojima su mnogi upravo iz te azijske zemlje.
Iz ureda južnokorejskoj premijera danas je saopćeno da će Seul zabraniti finansijskim institucijama kupovinu, posjedovanje i držanje digitalnih valuta u funkciji kolaterala. Nakon te objave cijene bitcoina na Bithumbu, najvećoj platformi za trgovanje bitcoinima u Južnoj Koreji, pale su gotovo pet posto.
Seul će također ojačati propise o zaštiti ulagača kako bi suzbio špekulacije i eventualne malverzacije.
Južna Koreja prometnula se u centar trgovanja kriptovalutama i na tu zemlju danas otpada 20 posto svjetskih transakcija bitcoinom. To je deset puta više od udjela Južne Koreje u svjetskoj ekonomiji, primjećuje AFP.
Procjenjuje se da oko milion građana Južne Koreje, mnogi među njima mali ulagači, posjeduje bitcoione a potražnja je tako velika da su cijene oko 20 posto više nego u SAD-u, najvećem tržištu te kriptovalute.
Cijene bitcoina porasle su ove godine širom svijeta, s manje od hiljadu dolara u januaru na 17 hiljada dolara u protekloj sedmici, navodi Hina.
Prošlog vikenda bitcoin je debitirao i na tradicionalnim berzama – terminski ugovori u toj digitalnoj valutu uvršteni su u ponudu američke Chicago Board Options Exchange (Cboe). Očekuje se da će se od iduće sedmice njime početi trgovati i na Chicago Mercantile Exchangeu.