Tesline isporuke u prvom kvartalu 2022. porasle 68%, na godišnjem nivou

0
423
Kompanija Tesla je u prvom kvartalu 2022. tržištu isporučila 310.048 električnih vozila

Kompanija Tesla je objavila rekordne brojke isporuke električnih automobila (EV) u prvom kvartalu 2022. navodeći da je isporučeno 310.048 vozila. Prema analizi moneytransfers.com, to je bilo 68% više nego što je ostvareno u isporukama u prvom kvartalu 2021. godine.
Isporuke ovog američkog proizvođača električnih automobila u prvom kvartalu 2022. bile su podstaknute proizvodnjom 305.407 EV. Modeli 3 i Y predstavljali su 295.324 isporuke, a modeli S i X su doprinijeli ostaloj isporuci. Nasuprot tome, kompanija je isporučila 184.800 automobila iz proizvodnje 180.338 jedinica u prvom kvartalu 2021.

Teslina proizvodnja u prvom kvartalu ove godine je bila na dobrom putu da ispuni tržišne projekcije. Refinitiv je, na primjer, predložio firmi da proizvede 308.836 EV. Ono što je kompanija postigla je 3.400 manje od toga. Jedna druga prognoza FactSet-a je sugerirala da će ta cifra iznositi oko 317.000.
Proizvodnja nije bila tako ružičasta za neke od Teslinih konkurenata. Većina njih je prijavila značajan pad u svojim brojkama za prvi kvartal 2022. GM je, na primjer, isporučio samo 457 EV. Nedavno je proizvođač automobila morao povući hiljade svojih Bolt EV i EUV vozila zbog problema s baterijom. Taj opoziv doveo ga je do zatvaranja proizvodnje električnih vozila jer se bavio navedenim problemima.

Audi i Kia su također prijavili pad u prodaji svojih električnih vozila u prvom kvartalu. Nasuprot tome, BMW je prijavio marginalne dobitke u prodaji svojih iX i i4 u odnosu na njihove brojke u prvom kvartalu 2021. Hyundai je imao najveći skok do sada. Ovaj proizvođač automobila je zabilježio povećanje prodaje električnih vozila za 241 posto.
Drugi proizvođači, uključujući Ford, Stellantis i Volkswagen, nisu do sada objavili svoje rezultate za prvi kvartal ove godine. Ipak, analitičari su optimistični da će i oni objaviti pozitivne rezultate.

Problemi na tržištu električnih vozila

Cijela industrija električnih vozila bori se s uskim grlima u lancu nabavke i eskalirajućim troškovima proizvodnje. Postoji veliki nedostatak vitalnih komponenti kao što su poluprovodnici. Osim toga, cijene sirovina, na primjer, aluminijuma i nikla, porasle su od invazije Rusije u Ukrajinu.
To je navelo kompaniju Tesla da poveća cijene svojih automobila pa je prošlog mjeseca povećala maloprodajne cijene svojih EV jedinica u Americi i Kini. Dok je najavljivao taj potez, Teslin izvršni direktor Elon Musk ukazao je na povećan inflatorni pritisak na sirovine.
Ipak, čini se da se Tesla snalazi u pandemiji i problemima u lancu nabavke bolje od drugih proizvođača automobila. I njihova fabrika u Šangaju je bila ključna u tome, mada je ova ko mpanija morala privremeno zaustaviti svoju proizvodnju nakon novog vala zaraze Covid-19 u Kini.