Test: APC Power-Saving Back-UPS Pro 550

APC Power Saving Back-UPS Pro 550 (BR550GI) ima jedinstvene 'zelene' funkcije, kao što su 'kontrolisane' utičnice za uštedu energije, koje automatski isključe periferne uređaje u praznom hodu kada računar prelazi u režim spavanja ili je isključen

0
8212
Testirali smo APC Power-Saving Back-UPS Pro 550 (BR550GI)

Pri kupovini računara i drugih uređaja osjetljivih na oscilacije struje i njen nestanak zasigurno bi trebali razmisliti i o nabavci UPS-a (uninterruptible power supply), koji osigurava stabilno i sigurno napajanje strujom, barem za izvjesno vrijeme koje je potrebno da se završi proces rada.
APC (www.apc.com) kao lider u proizvodnji ovih uređaja, još više osnažen nakon spajanja s korporacijom Schneider Electric, ustupio nam je na testiranje UPS prevashodno namijenjen za napajanje računara i pratećih uređaja u kući ili manjem uredu.
Riječ je o modelu APC Power-Saving Back-UPS Pro 550 (BR550GI), koji odlikuje odličan nivo zaštite mreže i priključenih uređaja od nestanaka električne energije, oscilacija i neujednačenog napajanja odnosno smetnji i strujnih udara.
Model APC Back-UPS Pro 550 pripada porodici line-interactive UPS. Prema specifikaciji, maksimalno opterećenje na izlazu može biti do 330 W / 550 VA, pa je ovaj UPS izuzetno pogodan za prosječne konfiguracije kućnih računara ili manjeg ureda sa dva računara i par priključnih uređaja (moguće je priključiti do šest potrošača – npr. računar, monitor, štampač/skener, mrežni ili wireless ruter, modem ili neki drugi priključni uređaji).
Rukovanje ovim UPS uređajem je jednostavno, a svakako zanimljiv detalj je i informativni zaslon s prikazivanjem trenutnog stanja neprekidnog napajanja.

Vrijeme autonomije UPS Pro 550

Ključno pitanje je – koliko vremena UPS može održati u funkciji uključeni računar ili drugi uređaj uslijed nestanaka struje?
Naravno, vrijeme samostalnog rada pri korišćenju UPS-a zavisi od ukupne snage uređaja koji se povezuje sa napajanjem iz baterije. Stoga smo na testu povezali UPS sa osrednje snažnim računarom, 20-inčnim LCD monitorom i printerom . APC Power-Saving Back-UPS Pro 550 pokazao se sasvim solidnim jer nam je nakon (namjenski) isključene električne energije računar (plus monitor i printer, ukupne snage oko 100 W) održao u funkciji barem još 20-30 minuta. U tih pola sata imali smo vremena da bez žurbe završimo započeti proces, ili pak da nastavimo dalje aktivnosti u slučaju ponovnog uključenja odnosno dolaska struje.
Naravno, vrijeme autonomije APC Power-Saving Back-UPS Pro 550 može biti kraće ili duže, ovisno o snazi i broju priključenih uređaja. U svakom slučaju, Back-UPS Pro 550 može obezbijediti solidnih 5 – 7 minuta autonomnog rada čak i ako se koristi računar sa snažnijim karakteristikama (npr. računar sa 24 ‘’ monitorom, internet modemom i ruterom, ukupne snage do 250 W), dok je rad izvanmrežnog vremena s opterećenjem od 300 W oko tri minute.

UPS visokih performansi

APC Power-Saving Back-UPS Pro 550 (BR550GI) uistinu je UPS visokih performansi i nudi sigurnu zaštitu od napajanja za računare, modeme, vanjske uređaje za pohranu, igraće konzole i druge elektronike u vašem domu ili firmi. Pored toga što rezervom akumulatora stabiliziraju nesiguran nivo napona, pružaju i zaštitu od štetnih strujnih udara te omogućavaju korištenje softvera za izvjesno vrjeme kako bi završili započeti posao.
Vrhunske značajke ovog modela uključuju automatsku regulaciju napona (AVR), LCD zaslon i funkcije uštede energije koje smanjuju potrošnju električne energije. Sistem punjenja visokih performansi i ‘AVR Bypass’ takođe smanjuju potrošnju energije.

——————————
Prednosti: Kvalitetan, izdržljiv i kompaktan UPS, funkcionalni softver, dostupnost komunikacijskog sučelja, dostupnost načina štednje energije, jednostavna i praktična ugradnja i zamjena baterije, dostupnost zaštitne telefonske linije i LAN standard Ethernet, Port za podatke s mogućnošću povezivanja s USB priključcima na računaru ili COM, mogućnost rada u rasponu ulaznog napona (176 – 282V) bez prebacivanja na baterijsku energiju, relativno tih rad, bez buke.

Nedostaci: Relativno visoka cijena i odsutnost isporučenog mrežnog kabla.
——————

Već prvi susret s ovim modelom pokazuje da se radi o UPS-u visokih performansi za računare i elektroniku za premium zaštitu.
UPS APC Back-UPS Pro 550 se isporučuje u kartonskoj ambalaži koja štiti od mogućih mehaničkih oštećenja. Ambalaža je vrlo informativna s detaljnim prikazom stražnje ploče, kao i kratko opisane vrste zaštite, mogućnosti modula AVR i softvera PowerChute Personal Edition. Paket uključuje komponente potrebne prilikom spajanja UPS-a i njegove upotrebe: dva napojna kabla za povezivanje računara i monitora i USB kabl za povezivanje sa računarom, CD sa softverom i dokumentacijom te uputstvom za upotrebu. Nažalost, u pratećem setu nismo dobili i napojni kabl za spajanje UPS-a na mrežu, ali pretpostaviti je da taj kabl već imate u kompjuterskom setu i da će biti iskorišten u tu svrhu.
Na UPS-u se uočavaju dvije naljepnice. Jedna podsjeća korisnika na potrebu povezivanja baterije sa kontaktima UPS-a prije upotrebe. Dodajmo da je vijek trajanja baterije od 3-5 godina, ovisno o uvjetima rada. Pristup bateriji osigurava se podizanjem poklopca na dnu kućišta tako da vađenje ili zamjena baterije traje samo par minuta.
Druga naljepnica, ili bolje rečeno papirna specifikacija nalijepljena sa strane uređaja, zapravo prikazuje detaljan rezultat potpunog ispitivanja UPS-a. Ovakav pristup proizvođača daje nam povjerenje u pouzdanost APC Back-UPS Pro 550.
Odjeljak za baterije i glavni transformator nalaze se u donjem dijelu kućišta, tako da Back-UPS Pro 550 ima dobru stabilnost. I pored kompaktne dimenzije (V x Š x D) 190 x 91 x 310 mm, težina uređaja sa beterijom iznosi 6,53 kg. Uzimajući u obzir nisku nazivnu snagu (330 W), proizvođač u ovom uređaju izbjegao je ugradnju unutrašnjeg ventilatora.

LCD zaslon i LAN priključci

U svakom, ovaj UPS sa ugrađenim LCD ekranom svojim dizajnom može se sasvim dobro uklopiti u računarski ambijent, čak i ako se nalazi blizu monitora ili na stolu u stanu odnosno uredu.
Na prednjoj ploči dominira mali LCD zaslon i tri kontrolne tipke: središnja za uključivanje/gašenje uređaja, lijevo za isključivanje zvučnog alarma, a pomoću desne tipke mogu se mijenjati parametri koji se prikazuju na zaslonu. Istodobno pritiskanje dvije vanjske tipke aktivira se i način rada za uštedu energije.
Dodajmo i da zaslon ima dobru rezoluciju i oštrinu čitanja simbola, a izbornik nije preopterećen informacijama i prikazuje samo najrelevantnije informacije koje će korisniku biti korisne tokom uobičajenog rada UPS-a. Prvi je, naravno, baterija i vijek trajanja baterije. Osim toga, uz pomoć zaslona možete saznati o statusu napajanja ulaznog i izlaznog modula UPS APC Back-UPS Pro 550 te pratiti i spriječiti pojavu kritičnih situacija kao što je preopterećenje ili prekomjerno zagrijavanje unutarnje komponente.
Sva sučelja su na stražnjem dijelu kućišta. U gornjem dijelu su LAN-priključci (RJ45) za zaštitu lokalne mreže ili telefonske linije od napona visokog napona (npr. kada munja udari na žicu), prekidač za ponovnu upotrebu 7 A i priključak za za spajanje UPS-a na računar putem odgovarajućeg isporučenog kabla.
Na dnu je ulaz na kabl napajanja a iznad šest izlaza za napajanje priključnih uređaja. Utičnice su podijeljene u dvije grupe i obojene u dvije različite boje. Tri utičnice su sa lijeve strane – sa povratnim napajanjem iz baterije, a tri uređaja štite samo napone na desnoj strani.
Napunjenost baterijskog napajanja se isporučuje samo na lijevim izlazima (oznaka ‘Backup baterija’), dok izlazne desne trake (s oznakom ‘Surge only’) nemaju takve mogućnosti. U toj se funkciji provodi prenaponska zaštita za sve priključke. Isto se može reći i o tehnologiji automatske kontrole napona napajanja na izlazu (AVR). Stoga se utičnice lijevog reda preporučuju npr. za spajanje računara, monitora, mrežnog rutera i slično, a drugi bi se trebali koristiti za spajanje npr. štampača, skenera ili drugih perifernih uređaja.

Funkcije uštede energije

Već smo pomenuli da utičnice imaju različite boje. Utičnice sive boje podupiru funkciju uštede energije, čija je suština da će uređaji spojeni na izlaze s natpisom ‘Kontrolirano pomoću Master’ biti isključeni kada se opterećenje ukloni iz utičnice označene kao ‘Master’.
Dakle, ako je povezan računar sa UPS-om preko glavne utičnice (sa oznakom ‘Master’) sa štampačem ili nekim drugim uređajem – u dvije zavisne utičnice (s oznakom ‘Kontrolirano pomoću Master’), neprekidna jedinica napajanja automatski će se prebaciti u modul ‘Isključite dva upravljačka uređaja’. To će se desiti u slučaju ako je računar isključen ili prebačen u ‘režim sna’, što pruža dodatnu pogodnost – računar ste isključili, UPS je automatski odredio smanjenje učitavanja i isključio štampač i druge uređaje.
Rad APC Back-UPS Pro 550 u baterijskom načinu ostvaruje se signalom zvučnog signala (otprilike svakih 40 sekundi).
Što se tiče buke, praktički je odsutan i tek kad sa približite UPS-umožete čuti jedva primjetno zujanje iz transformatora. U svakom slučaju, APC Back-UPS Pro 550 mnogo je tiši od onih koji su opremljeni ventilatorom, što je velika prednost pri korištenju ovog UPS-a kod kuće.
Napomenimo i da Back-UPS Pro ima automatsko regulisanje napona (AVR), što povećava raspon ulaznog napona od 176 do 282 V, tako da omogućava nesmetan rad i tokom smetnji i preopterećenja, čime se značajno štedi trajanje baterije.
***
P.S.) Želimo zahvaliti kompaniji APC – Schneider Electric koja nam je dala APC Power-Saving Back-UPS Pro 550 (BR550GI) na testiranje.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:
Model: APC Power-Saving Back-UPS Pro 550 (BR550GI)
Izlazna snaga: 330 W / 550 VA
Izlazna frekvencija (sinhronizacija na mrežu): 50 Hz
Ulazni napon: 230V
Ulazna frekvencija: 50/60 Hz +/- 3 Hz (auto sensing)
Opseg ulaznog napona za glavne operacije: 176 – 282 V
Podesivi opseg ulaznog napona za mrežno upravljanje: 155 – 290V
Maksimalna ulazna struja: 6 A
Kapacitet ulaznog prekidača: 7 A
Vrijeme punjenja baterije: 12 sati
Zamjenska baterija: APCRBC110
Vijek trajanja baterije: 3-5 godina (ovisno od uvjeta korištenja, količine ciklusa punjenja)
Kontrolna tabla: Višenamjenski LCD status i kontrolna konzola
Dimenzije uređaja (V x Š x D): 19,0 x 9,1 x 31,0 cm
Težina UPS-a s baterijom: 6,53 kg
Boja: Crna
Radno okruženje: 0 – 40°C
Broj utičnica: 6 (3 sa povratnim napajanjem iz baterije)
Alarmi: Vizuelni (LCD ekran) i zvučni
Sigurnost: Certifikacija / saglasnosti: TUV-GS, GOST, CE, C-Tick, A-Tick, KETI, TISI
Garancija: 2 godine
Cijena: 210 eura
(Uporedbe radi cijene UPS-ova na tržištu u BiH su sljedeće: BE700G-GR košta 160 eura, BX1400U-GR, 200 eura, a BR550GI 210 eura)