Test: APC Smart-UPS SMT1500 IC

0
5437
APC Smart-UPS 1500 VA (SMT1500), LCD 230 V, SmartConnect

Autor: T.P.P – M.P. / Profitiraj.ba

Iako su kvalitetni UPS-ovi (uninterruptible power supply) očigledna potreba, mnoge kompanije u svijetu pa i kod nas oslanjaju se na jednostavne uređaje za zaštitu od strujnog prenapona ili za napajanje svojih servera i radnih stanica, mada ih opasnost od gubitka podataka i oštećene IT i druge opreme može skupo koštati.
UPS-ovi poslovne klase, u odnosu na klasične, nude duže vrijeme rada i obično nude čistu izlaznu snagu kako bi osigurali pouzdanu zaštitu IT opreme i druge elektronike te zaštitu vitalnih podataka u slučaju nestanka električne energije, napojnog ili udara groma…
Pored pouzdanosti i upravljivosti, novi Smart-UPS uređaji imaju izuzetno visoku efikasnost na niskim, srednjim i visokim nivoima opterećenja, te su kao takvi dobar izbor za današnje višestruke ili virtualizovane servere koji imaju različitu potrošnju opterećenja. Dodatno, ovi UPS-ovi nude i funkciju daljinskog upravljanja, dozvoljavajući da se više UPS-ova prati sa centralne lokacije.
Ovom prilikom predstavit ćemo UPS poslovne klase – APC Smart-UPS 1500 (tačnije SMT1500 IC), koji smo dobili na testiranje od kompanije Schneider Electric uz angažman zagrebačke firme Vetturelli. Ovaj UPS je dio nagrađene Smart-UPS familije, koji se sa više od 25 miliona prodatih primjeraka u svijetu smatra među najpouzdanijim uređajima za zaštitu servera, skladištenje podataka i mreže koja se može upravljati preko serijskog, USB ili opcionalnog Ethernet-a.

SmartConnect funkcija povezivanja

Novi Smart-UPS 1500 sa SmartConnect sada ima funkciju povezivanja koja čini ovaj UPS još prilagodljivijim i još lakšim za primjenu. APC SmartConnect je funkcija koja omogućuje korisnicima da vide status svog UPS-a putem sigurnog web portala. Kroz ovaj inovativni ‘daljinski upravljač’ korisnici mogu dobiti automatska obavještenja, ažuriranja firmvera i naprednu podršku.
Posmatrajući specifikacije, testni APC Smart-UPS SMT1500 IC (230 V) pozicioniran je u sredini Smart-UPS linije (počev od UPS SMT750 – snage 500 W i SMT1000 – 700 W, SMT1500 – 1000 W, do SMT2200 – 1980 W i SMT3000 – 2700 W).
APC Smart-UPS 1500 je prilično veliki UPS (dimenzija 219 mm (v), 171 mm (š), 439 mm (d) i težine 24 kg), dizajniran za radne stanice i serverske aplikacije, odnosno da zaštiti maksimalna opterećenja do 1000 watti (W) ili 1500 volt-ampera (VA).
Iako je APC-ova Smart-UPS linija masivna, ona ima moderni dizajn kako bi se zadovoljili različiti poslovni korisnici.
Intuitivni LCD interfejs sa navigacijskim tasterima pruža pouzdane informacije (na više jezika) o uređaju uz mogućnost brojnih opcija konfiguracije sa preko 15 različitih programskih postavki.
Aplikaciji APC PowerChute Business Edition se pristupa putem web pretraživača. Nakon prijavljivanja, softver prikazuje ekran statusa koji omogućava brzi pregled stanja UPS-a. Informacije na ovom ekranu uključuju status uređaja, opterećenje UPS-a, vrijeme rada, temperaturu, ulazni/izlazni napon, procenat napunjenosti, itd. Dodatnim pregledom menija, možemo pratiti statistiku akumulatora, dijagnostiku i izlazne grupe.
UPS podešavanja omogućavaju postavke npr. obima prenosa visokog i niskog napona te osjetljivost kvalitete energije. Unutrašnje temperature se takođe mogu podesiti kako bi se spriječilo ‘otapanje’ baterije zbog visoke grijne temperature.
Administratori mogu u postavkama podesiti uslove za isključivanje grupe izlaza (četiri od osam energetskih portova), kao i za isključivanje operativnog sistema tokom perioda napajanja. Ovo omogućava podešavanje vremena isključivanja grupe snage ili prelaznog isključivanja tokom vremena napajanja kako bi se povećalo vrijeme rada baterije za kritičnije sisteme.
UPS se takođe može priključiti na nadzorne sisteme za one koji rade sa serverima.
Na zadnjoj strani UPS-a nalazi se USB Type-B port, serijski port, SmartSlot interfejs, priključak za isključivanje baterije i osam standardnih priključaka za napajanje u dvije grupe. Grupisanje priključaka za napajanje omogućava višestruku sekvencu isključivanja, pri čemu se jedan dio (koji nije važan za upravljanje) može isključiti kako bi produžilo vrijeme napajanja vitalnih uređaja (npr. servera, kompjutera, monitora, rutera, POS sistema ili druge računarske opreme).
_____________
Prednosti: APC Smart-UPS 1500 je opremljen korisnim funkcijama kao što su daljinski nadzor, obavještenja o događajima, automatsko regulisanje napona itd. S obzirom da su Smart-UPS pogodni za radne stanice to može obezbijediti značajnu uštedu energije tako što automatski isključuje periferne uređaje kada je glavni sistem isključen. Tokom testiranja APC Smart-UPS 1500 IC prezentirao je prilično precizne količine izvlačenja energetskog kapaciteta iz akumulatora. Preporučeno!

Nedostaci: APC Smart-UPS 1500 (SMT1500) nije jeftin, a zbog svoje težine, prvenstveno zbog gabarita baterija, nije baš pogodan za prenošenje ili držanje na nekim ‘klimavijim’ radnim stolovima. Ipak, sve to ne bi trebalo biti odbojni faktor za one firme koje žele zaštititi svoje serverske sisteme s važnim podacima.
_____________

Testni rezultati

Tokom testiranja APC Smart-UPS 1500 IC uvjerili smo se u pogodnosti koje pruža ovaj UPS poslovne klase jer je prezentirao prilično precizne količine izvlačenja energetskog kapaciteta iz akumulatora. Nakon punjenja UPS-a do maksimalnog kapaciteta, priključili smo mjerno opterećenje koristeći naš redakcijski server (brand namjerno ne pominjemo) s procesorom Core i7, sistemskim SSD diskom i četiri hard-diska za podatke, koji je dimenzioniran za maksimalnu potrošnju od 550 W, ali je bez punog opterećenja sa pratećim monitorom trošio oko 230 W. Za mjerenje smo koristili i digitalni mjerač snage i potrošnje električne energije. Takođe, na UPS smo priključili i desktop računar prosječne konfiguracije i 22 inčnim LCD monitorom ukupne snage oko 120 W, zatim laptop snage 40 W, te ruterom i internet modemom snage oko 12 W. Ukupna potrošnja priključenih uređaja iznosila je oko 400 W.
Rezultat testa: Smart-UPS 1500 je mogao sa tim opterećenjem da obezbijedi nešto manje od pola sata rada, odnosno 60-70 minuta rada samo sa uključenim serverom (oko 230 W), što je dovoljno da se bezbjedno pohrane svi važniji podaci u slučaju iznenadnog prekida električne energije, te da se uređaji isključe ili (po mogućnosti) priključe na rezervni UPS. Tokom testiranja, naši sistemi nisu imali problema sa baterijom, a zvučni alarm nas je upozoravao da je baterija oslabila kako bi riješili problem napajanja.
Doduše, testno opterećenje UPS-a sa priključenim potrošačima je izdržalo nešto kraći period od autonomije navedene u tvorničkim postavkama (400 W = 33,3 minute, odnosno 84 minute sa uključenim potrošačima snage 200 W), ali je to zanemarivo i približno vrijednostima navedenim u dokumentaciji.
Naravno, priključenjem dodatne opreme odnosno potrošača, vrijeme autonomije rada UPS-a se značajno smanjivala. Tako je, na primjer, tvornički deklarisana autonomija rada ovog Smart-UPS 1500 pri punom opterećenju (do 1000 W) oko 6,5 minuta, za opterećenje do 900 W oko 7,7 minuta, odnosno 9,6 minuta do 800 W opterećenja, a pri pri opterećenju od 50 posto baterija može izdržati do 23 minute.
Inače, vreme punjenja baterije je oko 3 sata, a očekivano trajanje baterije je 3 – 5 godina.
Sve u svemu, ova Smart-UPS serija je odličan proizvod za firme koje žele zaštititi svoje sisteme od neočekivanih problema u električnoj mreži.
Nije naodmet pomenuti da APC Smart-UPS 1500 osim relativno tihog rada posjeduje i čistu sine wave-izlaznu snagu, što obezbjeđuje kompatibilnost čak i sa osjetljivom AV opremom, radnim stanicama ili serverima sa Active PFC napajanjem. Uostalom, brojni certifikati i odobrenja svjedoče da Smart-UPS sa sigurnošću ispunjava i najstrožije standarde u industriji.
Smart-ups je prvi UPS-ov koji je certificiran za Energy Star. Patentirani zeleni režim rada postiže efikasnost preko 97 posto. Inteligentno upravljanje baterijama, koje je APC uvodio, maksimalno povećava performanse i životni vijek baterije pomoću inteligentnog punjenja sa kompenzacijom temperature.
Dodajmo i da je garancija APC Smart-UPS 1500 SMT serije 3 godine u slučaju popravke ili zamjene (bez baterije) i 2 godine za bateriju. Baterija se može lako zamijeniti ili ukloniti izvlačenjem prednje plastične maske sa displejom te odvrtanjem poklopne ploče. Ovaj UPS ima i rezervnu, zamjensku bateriju (APC RBC7), čiji je životni vijek od tri do pet godina i nudi sigurnu i pouzdanu podršku za UPS i produžava njegov vijek trajanja.
APC Smart-UPS SMT1500 IC je od maja ove godine dostupan i na tržištu Bosne i Hercegovine po maloprodajnoj cijeni od 1.380 KM (oko 700 eura), a može se nabaviti posredstvom kompanije KimTec d.o.o. Sarajevo. Da li je ta cijena previsoka, procijenite sami. Pri tome nemojte zanemariti karakteristike ovog UPS-a i kome je namijenjen – za one koji trebaju zaštititi poslovne sisteme s važnim podacima.
Za više informacija posjetite web-stranicu www.schneider-electric.ba.

P.S.) Želimo zahvaliti kompaniji Schneider Electric koja nam je dala na testiranje APC Smart-UPS SMT1500 IC.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:
Naziv modela: APC Smart-UPS SMT 1500IC LCD 230V sa SmartConnect
Izlazna snaga: 1000 W / 1500 VA
Maksimalna konfiguracija snage (Watts): 1000 W / 1500 VA
Izlazni napon: AC 230 V ± 5% – 50/60 Hz
Ostali izlazni naponi: 220, 240 V
Izlazne veze: (2) IEC Jumpers (Battery Backup), (8) IEC 320 C13 (Backup baterije)
Ulazni konektori: 1 x napajanje IEC 60320 C14
Ulazni napon: 220/230/240 V
Ulazna frekvencija: 50/60 Hz +/- 3 Hz (auto sensing)
Interval ulaznih napona: CA 160 – 286 V
Podesivi obim ulaznog napona za mrežno upravljanje: 151 – 302 V
Maksimalna radna temperatura: 40 °C
Nivo buke: 45 dB
Portovi interfejsa: SmartSlot, USB
Kontrolna tabla: Višenamjenski LCD status i kontrolna konzola
Ocjena energetske snage: 459 Joules
Filtriranje: Multi-polno filtriranje buke sa punim radnim vremenom: 0,3% IEEE prenaponski talas: vreme odziva nule: zadovoljava UL 1449
Zvučni alarm: Alarm kada se nalazi na bateriji: prepoznatljiv nizak alarm baterije: preopterećenje kontinualnog tona alarma
Vrijeme punjenja baterije: 3 sata
Zamjenska baterija: RBC7
Visina: 219 mm
Širina: 171 mm
Dubina: 439 mm
Težina: 24,09 kg
Boja: Crna
Odobrenja: CE, CSA, EAC, EN / IEC 62040-1, EN / IEC 62040-2, RCM, UL 1778, VDE