Testiranje na koronavirus i na Aerodromu Sarajevo

0
323
PCR testiranje će se raditi na prostoru ispred zgrade terminala po drive-in principu

Od danas će se na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS), putnici, ali i svi ostali građani moći testirati na prisustvo koronavirusa. Naime, poliklinika Eurofarm, s kojom je sklopljen ugovor o suradnji će na aerodromu vršiti antigen i RT-PCR test, a vrijeme potrebno za dobijanje rezultata testa će biti 15-20 minuta za antigen testiranje, odnosno jedan i po sat za PCR test.
Planirano je da se antigen testiranje vrši unutar terminalne zgrade, dok bi se PCR testiranje obavljalo na prostoru ispred zgrade terminala po drive-in principu, gdje je postavljen odgovarajući kontejner u kojima će biti smješteni ljudi i oprema potrebna za uzimanje i analizu uzoraka, navode iz pres-službe Aerodroma Sarajevo.
Cijena PCR testiranja je 100 KM, dok antigen testiranje košta 45 KM, a cijene su formirane uzimajući u obzir brzinu obrade uzoraka i dobijanje rezultata.
MAS je za partnera na ovom projektu odabrao polikliniku koja već ima iskustvo sa testiranjem na koronavirus na aerodromima, a za partnera su odabrani i od aerodroma Ramsgate u Londonu.
Radno vrijeme punktova za testiranje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo će biti u skladu sa otvorenošću aerodroma, od ranih jutarnji do kasnih večernjih sati.
Ova usluga je uvedena u skladu za zahtjevima i očekivanjima putnika, čime je Sarajevski aerodrom, postao jedan od prvih aerodroma u regionu koji je za svoje putnike, ali i ostale građane uveo ovu pogodnost, što bitno olakšava putovanja građanima u vrijeme pandemije Covid-19.