Thunder Child patrolni gliser gotovo nemoguće potopiti

0
1966
XSV 17 je zamišljen kao vojno ili policijsko patrolno plovilo, ali može služiti i u svrhe spašavanja na moru

Moderna plovila, ovisno o dimenzijama i namjeni, poprilično su otporna na prevrtanje, no kompanija po imenu Safehaven Marine nije voljna baš ništa prepustiti slučaju. Njihov projekt Thunder Child, odnosno XSV 17, je 17 metara dugačak motorni gliser sa zatvorenom kabinom kojeg je gotovo nemoguće potopiti.
Ovo čudo pogonjeno parom 1.000 KS snažnih Caterpillarovih C12.9 motora, naime, ima veoma nisko težište te će se uvijek vratiti u početni položaj, čak i kad se okrene naopako. Ekipa iz Safehaven Marinea ovo je testirala iz prve ruke pomoću dizalice, što možete vidjeti i u video prilogu.
Tročlana ekipa pritegnuta je pojasevima u šest tačaka, a Thunder Child je potom okrenut za 180 stepeni. Kako bi demonstrirali pozitivnu stabilnost, dizalica je popustila djelovanje na 90 i 120 stepeni.

Thunder Child može prevesti do deset osoba, te postići brzinu od 54 čvora, odnosno 100 km/h

XSV 17 je zamišljen kao vojno ili policijsko patrolno plovilo, no također može služiti i u svrhe spašavanja na moru, budući da mu rezervoar kapaciteta 5.000 litara osigurava prevaljivanje više od 750 nautičkih milja, prenosi Tportal.hr.
Thunder child može prevesti do deset osoba, te postići brzinu od 54 čvora, odnosno 100 km/h što je izuzetno pohvalno za plovilo koje može podnijeti stanje mora nivoa 8, odnosno valove do 14 metara visine.