Toyota u Sarajevu predstavila novu Corolla Cross, prikazan i električni bZ4x

I legendarna Corolla dobila Cross izdanje, s početnom cijenom od 72.000 KM

0
526
U Sarajevu predstavljena SUV verzija najprodavanijeg automobila na svijetu - nove Toyote Corolla Cross

U Sarajevu je danas za tržište BiH premijerno predstavljena SUV verzija najprodavanijeg automobila na svijetu – nove Toyote Corolla Cross koja sada upotpunjuje ponudu između modela CH-R i RAV-4.
Corolla Cross je porodični i praktični SUV model koji će Toyoti omogućiti još snažniju prisutnost u C segmentu vozila na evropskom tržištu i upotpuniti Toyota SUV gamu – i sada najveći asortiman SUV modela u Evropi. Corolla Cross novi je član porodice Corolla – najprodavanijeg modela automobila na svijetu, a zajedno s već dobro poznatim hatchback modelom, limuzinom i modelom Touring Sports pokazuje da zaista postoji ‘Corolla za svakoga’.

Corolla Cross je prvi model pete generacije Toyotine hibridne e-tehnologije (Foto: Profitiraj.ba)

Model je razvijen primjenom Toyotine filozofije TNGA, izgrađen na poznatoj platformi GA-C i pruža sve osnovne kvalitete zbog kojih je Corolla već dugo uspješna na tržištu. Corolla je i dalje najprodavaniji model automobila na svijetu, s više od 50 miliona prodatih primjeraka na tržištima širom svijeta u razdoblju od 55 godina i s 12 generacija modela.
Dodavanjem modela Corolla Cross Toyota jasno pokazuje svoje ambicije probijanja na izuzetno konkurentnom tržištu vozila C segmenta u Evropi. Kompanija ima cilj godišnje prodati 400.000 primjeraka modela i ostvariti tržišni udio od 9% do 2025. godine.
Novi model temelji se na najnovijim razvojnim rješenjima koje je Toyota ostvarila u pogledu hibridnih performansi, primjeni digitalnih tehnologija i općenito u pogledu sigurnosnih sistema. T-Mate za model Corolla Cross kombinacija je najnovije generacije sistema Toyota Safety Sense i drugih sistema za pomoć pri vožnji i parkiranju te aktivnu sigurnost koji, osim što vožnju čine jednostavnijom i sigurnijom, štite sve putnike u vozilu, ali i ostale sudionike u saobraćaju u različitim situacijama.

Ovo je prvi model opremljen petom generacijom Toyotine hibridne električne tehnologije, koja garantuje više snage i manju potrošnju goriva. U ponudi su 1,8 i 2,0-litarski hibridni benzinski motori koji su posebno baždareni za bolju upravljivost, s bliskijom i prirodnijom vezom između načina na koji vozač upotrebljava gas i ubrzanja automobila.
Verzija s 1,8-litarskim motorom isporučuje se isključivo s pogonom na prednje točkovem dok se verzija s 2,0-litarskim motorom može naručiti s Toyotinim inteligentnim pogonom na sva četiri točka (AWD-i), koji je dodatno unaprijeđen i ima snažniji (40 DIN ks i 84 Nm) zadnji elektromotor koji se još bolje ponaša u zavojima i prilikom vučenja u stranu na podlogama s niskom nivoom prianjanja.

Na modelu se po prvi put pojavljuje Toyotin novi, potpuno digitalni ekran od 12,3 inča na ploči s instrumentima s mjeračima (u osnovnoj je opremi za sve verzije), a na kojem vozači mogu personalizirati sadržaj i izgled. Slično vrijedi i za novi Toyota Smart Connect sistem za multimedijalne i zabavne sadržaje s 12,3-inčnim dodirnim ekranom bržeg odaziva putem kojeg se pristupa povezanim uslugama i koji omogućuje jednostavnu integraciju pametnog telefona, a također je u osnovnoj opremi modela.
Prodaja modela Corolla Cross u našoj zemlji počinje sredinom novembra 2022. godine. Cijene će se kretati počev od 72.000 KM (sa PDV-om) za 2.0 Hybrid Dynamic force motor sa 197 KS i pogonom na sva 4 točka.
Corolla Cross, kao i svi Toyota modeli, dolazi sa 10 godina garancije.

Pretpremijerno predstavljen električni SUV model bZ4x

Toyota je pretpremijerno u Sarajevu, ispred salona kompanije Bunjo, izložila i svoj prvi potpuno električni SUV model bZ4x, koji još uvijek nije dostupan na našem tržištu.

Potpuno električni Toyotin SUV model bZ4x (Foto: Profitiraj.ba)

Model bZ4X s pogonom na prednje točkove pokreće elektromotor od 150 kW, snage 204 KS i 265 Nm momenta. Do ‘stotke’ ubrzava za 8,4 sekundi, a dostiže maksimalnu brzinu od 160 km/h. Model bZ4x s pogonom na sve točkove ima najveću snagu 217,5 KS uz 336 Nm okretnog momenta, a ubrzava do 100 km/h za 7,7 sekundi.