Transformers Roadshow: Nagrađena četiri najbolja inovativna projekta iz BiH

0
486
Priliku za predstavljanje u finalu dobilo je 15 inovativnih projekata

Islamska razvojna banka (IsDB) u saradnji sa Bosna Bank International (BBI) nagradila je četiri projekta u okviru takmičenja u inovacijama Transformers Roadshow. Takmičenje je pokrenula IsDB u cilju promocije ideja koji će doprinijeti ubrzanju realizacijejednog ili više Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UN).
Po 3.000 dolara i priliku da se predstave na svjetskom takmičenju u inovacijama, trećem Transformers Summitu u Senegalu, dobili su projekt Aide Hajdarpašić-Saračević i Edina Hamzića pod nazivom ‘Genomika za dijagnosticiranje poremećaja spektra autizma za stvaranje umjetničke dijagnostičke službe za poremećaje u razvoju, uključujući poremećaj spektra autizma’, projekt ‘From Lab Test to Diagnosis’, aplikacija koja će raditi analizu nalaza krvi autora Anesa Jogunčića, Esmeralde Tabaković, Semire Galijašević, Tamare Jovović-Sadiković i Zane Tafi te projekt ‘Osnovna.ba – Facebook za obrazovanje’, inovativna i interaktivna plarforma za online edukaciju za učenje u BiH namijenjena učenicima osnovnih škola, grupe autora koju čine Dijana Memišević, Nermin Hadžić, Salem Rašljanin i Zlatko Memišević iz Sarajeva.
Posebnu nagradu ocjenjivačkog odbora dobio je projekt ‘Mikrobiološki čista voda za ljude, životinje, okoliš i proizvodnju hrane’, grupe autora koju čine Abdulah Gagić, Ajla Ališah i Maja Varatanović iz Sarajeva.
Takmičarima, učesnicima, kao i počasnim gostima Transformers Roadshow koji je održan u Domu mladih Centra Skenderija u okviru Sarajevo Halal Fair SHF 2019 dobrodošlicu su poželjeli Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, dr. Hayat Sindi, viša savjetnica predsjednika IsDB za nauku, tehnologiju i inovacije i Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.
Timovi koji su ušli u uži izbor predstavili su svoje ideje ocjenjivačkom odboru iz javnog i privatnog sektora kojeg je vodila dr. Hayat Sindi.
“Oduševljeni smo serioznošću i shvatanjima koje su nam prezentirali finalisti Transformers Roadshow u Sarajevu. Želim čestitati pobjednicima i ohrabriti sve druge koji imaju dobre ideje da se prijave na poziv Fonda za nauku, tehnologiju i inovacije koji će biti otvoren za sve zainteresirane od aprila 2020. godine“, kazala je dr. Hayat Sindi, viša savjetnica predsjednika IsDB za nauku, tehnologiju i inovacije.
Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI je rekao da je Transformers Roadshow projekt, organiziran u partnerstvu s IsDB, nastavak napora ove Banke za promociju i ohrabrivanje inovacija i poduzetništva mladih u BiH.
Priliku za predstavljanje u finalu dobilo je 15 inovativnih projekata, za koje je selekcijom utvrđeno da zadovoljavaju uvjete i kriterije ovog takmičenja.
Pokrenut u julu 2018. godine, Transformers Roadshow jedna je od inicijativa Fonda za nauku, inovacije i tehnologiju osnovanog s ciljem da podrži strateški fokus IsDB na izgradnji kapaciteta i razvoju ljudskog kapitala. Prethodna takmičenja održana su u Kazahstanu, Bangladešu, Nigeru, Pakistanu i Uzbekistanu.
Takmičenje, koje je organizirano u partnerstvu s BBI bankom, privuklo je više od stotinu poduzetnika, naučnika i inovatora iz cijele BiH.