Trenutni način finansiranja zdravstvenog sistema u BiH nije održiv

Prvi forum ‘Zdravstvo kao investicija’ ponudio rješenja za bolje i brže usluge pacijentima

0
310
Nikolov podržao potrebu zdravstvenih reformi u BiH po uzoru na druge razvijene zemlje

Novi načini finansiranja zdravstva, jačanje privatnog i javnog partnerstva te neophodnost digitalizacije zdravstvenog sektora, agende su koje bi se prioritetno trebale naći na dnevnom redu relevantnih donositelja odluka u BiH, kako bi se uspostavio funkcionalaniji i kvalitetniji zdravstveni sistem koji će pružiti potpunu uslugu svim pacijentima.
Jednoglasna je to poruka sa 1. foruma ‘Zdravstvo kao investicija’, održanog juče u Sarajevu, u organizaciji Američke trgovačke komore (AmCham), Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) i IQVIA-e, globalnog lidera u primjeni napredne tehnologije i specijalističkih znanja u unaprijeđenju zdravstvene zaštite. Skup je okupio eminentna stručna, strana i domaća, imena iz svijeta medicine, farmacije, ekonomije, IT sektora.
Forum su otvorili zamjenica šefa Misije Ambasade SAD u BiH Deborah Mennuti, te šef Odjela Delegacije Evropske unije u BiH za evropske integracije, politička pitanja, medije i informiranje Krasimir Nikolov. Mennuti i Nikolov podržali su potrebu zdravstvenih reformi u BiH po uzoru na druge razvijene zemlje. Nikolov se osvrnuo i na novi izveštaj Evropske komisije o napretku BiH u reformama, koji je objavljen 19. oktobra te se, također, dotiče i potrebe unapređenja bh. zdravstva.
“Teme ovog foruma su od prvenstvenog značaja za zdravstveni sektor u BiH, s obzirom na, posebno u vrijeme pandemije, iscrpljene resurse i nakon što nam je vrijeme korone pokazalo koliko nam je nužan jači i fleksibilniji sistem koji može brže i učinkovitije odgovoriti potrebama građana. Cilj je u konačnici doći do boljih kontrola troškova, veće transparentnosti procesa zdravstvenog sistema i potpunog praćenja ishoda liječenja pacijenata”, izjavila je direktorica UIPL-a Ana Petrović.
Glavni zaključci Foruma su: ubrzati dostupnost lijekova pacijentima, naročito onih koje je već odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), uvesti nove, efikasnije modele finansiranja zdravstva, te provesti digitalizaciju i neophodne izmjene zakonskih legislativa u zdravstvenom sektoru BiH.
Panelisti su se složili s nalazom studije kompanije IQVIA – Patient WAIT Study – da je neprihvatljivo da se u BiH mora čekati više od 700 dana na lijek koji je registririan od strane Evropske agencije za lijekove (EMA), te su zaključili kako nema nikakavog razloga da lijekovi odobreni u EU ne budu istovremeno dostupni i u BiH.
Na Forumu su iznesena i stajališta da bi se novi izvori sredstava za finansiranje bh. zdravstva mogli naći u akcizama i evropskim fondovima.
Prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ukazala je kako trenutni način finansiranja zdravstvenog sistema u BiH nije održiv.
“Naš sistem je previše fragmentiran i nema nikavo uređenje na državnom nivou. Akcize su nešto što apsolutno nije na pravi način iskorišteno kao moguće prihodovanje u zdravstvo”, navela je prof. dr. Selimović.
O poboljšanjima dostupnosti zdravstvene njege pacijentima, govorili su i doc. dr. sc. Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH,dr. Siniša Skočibušić,
direktor Instituta za javno zdravlje FBiH, doc. dr. Rasim Jusufović, asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST, te Michal Pilkiewicz, generalni direktor IQVIA-e za regije Adriatik i Baltik. Uz moderiranje doc. dr. Tarika Čatićas Medicinskog fakultet SSST-a, i panelisti diskusije o digitalizaciji imali su vrlo praktična i značajna izlaganja.
Saša Đurkas, direktor tehnoloških rješenja IQVIA-e za regije Adriatik i Baltik, Amir Sarić, country lead Cisco za BiH i Albaniju, Igor Bojanić, tehnički direktor Lanaco kompanije za softverska rješenja za zdravstvo, Samir Dedović, direktor MeDIT-a Sarajevo, Enes Hatibović, šef IT sektora u ASA Medical, te ma. iur. Ervin Mujkić, šef Pravnog odjela na UKC Tuzla, istakli su kako u BiH postoji i hardverska i softverska inftrastruktura da se mnoštvo podataka s papira prenese u digitalni format. No, neophodno je poboljšati i procedure u javnim nabavkama, ali i unaprijediti digitalnu pismenost društva u cjelini.
U ime AmChama u BiH generalni sekretar Nedim Hamzić potcrtao je namjeru organizatora da ovakvi forumi i u budućnosti budu mjesto okupljanja ideja i incijativa koje će pomoći reformama. Jasmina Efendić, direktorica IQVIA-e za BiH, istaknula je značaj digitalizacije i obrade postojećih dostupnih podataka u zravstvu u cilju bolje transprentnosti zdravstvenog sektora.