Trump obustavio finansiranje WHO, Kina pozvala SAD da nastavi s plaćanjem

0
822
SAD obustavile finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da su SAD obustavile finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navodeći da je ova organizacija loše reagirala na pandemiju koronavirusa i da su davali pogrešne preporuke te na taj način učinili štetu za čitav svijet.
On je ponovio da je WHO tvrdio da ne treba obustaviti letove sa Kinom gdje se pojavio koronavirus, te da ova organizacija nije obavila svoj osnovni zadatak.
Trump je dodao i da SAD godišnje izdvaja od 400 do 500 miliona dolara za finansiranje WHO-a, dok usporedbe radi, Kina daje samo 40 miliona dolara. On je ponovio da je WHO tvrdio da ne treba obustaviti letove sa Kinom gdje se pojavio koronavirus, te je kazao da WHO nije obavio svoj osnovni zadatak.
Trump je prethodno kritizirao šefa WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, navodeći da je WHO suviše ‘orijentiran prema Kini’ i da će suspendirati finansijska sredstva koja SAD izdvaja za ovu organizaciju.
Odgovarajući Trumpu, Ghebreyesus je pozvao na jedinstvo i upozorio da ne treba politizirati krizu, prenose svjetski mediji.
Reagujući na nove poteze američkog predsjednika, Kina je danas pozvala SAD da ispune obaveze prema WHO-u, navodeći da je svijet u kritičnoj fazi jer je pandemija Covid-19 zarazila gotovo dva miliona ljudi širom svijeta te da će odluka SAD uticati na sve zemlje svijeta, navodi Reuters.