Mastercard povećao limit u BiH za beskontaktna plaćanja: Do 60 KM bez unošenja PIN-a

0
769
Mastercard povećao CVM limit u Bosni i Hercegovini

Prateći praksu koja je već sprovedena u 29 zemalja koje su promijenile CVM limit u prethodnom periodu, Mastercard je i u Bosni i Hercegovini od danas povećao limit za beskontaktna plaćanja prilikom kupovine sa 30 na 60 KM.
Mastercardje širom Evrope podržao inicijative koje su doveledo značajnog porasta upotrebe beskontaktnog plaćanja karticama i mobilnim uređajima, pa je tako danas čak 75% svih Mastercard transakcija širom Evrope beskontaktno. Povećanje limita za beskontaktna plaćanja znači da će korisnici kartica i trgovci moći da obave više transakcija prilkom kupovine odnosno prodaje, bez potrebe da unose PIN ili koriste gotovinu.
Među 29 navedenih zemalja Velika Britanija, Irska, Estonija i Poljska su vodeće u pogledu uspostavljanja trajnog limita, dok Holandija i Grčka sprovode privremena povećanja limita kako bi pomogle svojim građanima da lakše obavljaju kupovinu u ovom izazovnom periodu.
Što se tiče tržišta Bosne i Hercegovine, povećanje limita je trajno, a biće omogućeno i na tržištu Srbije (sa 3000 na 4000 RSD) i Crne Gore (sa 30 na 40 eura).