ProCredit Bank i EIF potpisali COSME sporazum: Povoljniji krediti za poduzetnike u BiH

Ova garantna linija omogućava ProCredit Bank da svojim klijentima ponudi povoljne kredite sa značajno smanjenim zahtjevima za kolateralnom pokrivenošću. Krajnji rezultat ovog sporazuma je preuzimanje kreditnog rizika za oko 300 bh. malih i srednjih preduzeća u periodu od tri godine

0
1726
ProCredit Bank i Evropski investicijski fond potpisali prvi COSME sporazum u BiH

ProCredit Bank i Evropski investicijski fond (EIF je dio grupacije Evropske investicijske banke) potpisali su prvi sporazum o finansiranju malih i srednjih privrednika u Bosni i Hercegovini iz fonda garantne linije COSME* u ukupnoj vrijednosti od 30 miliona eura.
Ova garantna linija omogućava ProCredit Bank da svojim klijentima sa pozitivnim poslovnim referencama ponudi povoljne kredite sa značajno smanjenim zahtjevima za kolateralnom pokrivenošću. Krajnji rezultat ovog sporazuma je preuzimanje kreditnog rizika za oko 300 bosanskohercegovačkih malih i srednjih preduzeća u periodu od tri godine.
“EIF je oduševljen potpisivanjem prvog COSME sporazuma za podršku malom i srednjem poduzetništvu u Bosni i Hercegovini. Podrška biznisu i kreiranje radnih mjesta te rast, središte su EIF-ove strategije i ova nova tranša doprinijet će otvaranju radnih mjesta i privrednom rastu u Bosni i Hercegovini te širom Evrope“, izjavio je Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor Evropskog investicijskog fonda.
Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja preduzeća, Elżbieta Bieńkowska kazala je da pristup finansiranju ostaje bitna prepreka za mala i srednja preduzeća te da je današnji sporazum sa ProCredit Bank savršen primjer kako Evropska unija podržava male kompanije koje ulažu u poticanje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mjesta.
“Ponosni smo što svojim klijentima, malim i srednjim preduzećima za koje vjerujemo da su generatori širokih društvenih i ekonomskih promjena u zemlji, možemo omogućiti lakši pristup sredstvima koja su im potrebna za razvoj biznisa. Zahvaljujući podršci EIF-a, kroz garantnu liniju COSME, ProCredit Bank je u mogućnosti ponuditi još povoljnije uslove kreditiranja poput smanjenja zahtjeva za kolateralnom pokrivenošću“, istakao je Amel Agić, Izvršni direktor ProCredit Bank.
Za više informacija o COSME garantnoj liniji posjetite stranicu ProCredit Bank BiH, www.procreditbank.ba ili pozovite Call centar Banke na 033/250-950.
____________
*COSME je Program EU za konkurentnost poduzetnika i malih i srednjih preduzeća (SME) koji je aktivan od 2014. do 2020. sa ukupnim budžetom od 2,3 milijarde.