Alessandro Bragonzi novi šef predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan

Od 2009. godine Banka EU investirala je 8,6 milijardi eura u regionalnu infrastrukturu i razvoj privatnog sektora

0
385
Alessandro Bragonzi

Evropska investiciona banka (EIB) postavila je Alesandra Bragonzija (Alessandro Bragonzi) za novog šefa regionalne kancelarije za Zapadni Balkan. On je naslijedio Dubravku Negre, čiji mandat se završio polovnom januara ove godine.
“Sa zadovoljstvom očekujemo sprovođenje inicijativa za region za oporavak od pandemije, ekonomsku tranziciju ka održivom, povezanom, digitalnom i zelenom zajedničkom tržištu. Kao banka EU, nastavićemo da snažno pomažemo socio-ekonomski oporavak regiona i razvoj na putu ka EU, u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije i inicijativom Tima Evrope. Uvjereni smo da će gospodin Bragonzi, kao novi regionalni predstavnik, moći da nastavi na temeljima prošlih postignuća i značajno doprinese aktivnostima iz oblasti transportne povezanosti, malih i srednjih preduzeća i razvoja vitalne infrastrukture, digitalizacije, zelene tranzicije i inovacije“, izjavila je potpredsjednica Ljiljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB-a na Zapadnom Balkanu.
Prilikom preuzimanja nove funkcije, Alessandro Bragonzi je izjavio da preuzima aktivnosti za region u trenutku kada se suočava sa drugom teškom godinom u nizu.
“Zapadni Balkan je ozbiljno pogođen pandemijom zbog čega je osjetljiv na buduće šokove. Prioritet EIB-a je osnaživanje ekonomskog i zdravstvenog sistema, kao i zalaganje za održivi i zeleni oporavak. Radujem se saradnji sa svim našim partnerima, predstavnicima vlada, privatnog sektora i važnih saradnika, uključujući i međunarodne finansijske institucije“, rekao je Bragonzi.
Kao dio Tima Evrope, prioriteti EIB-a za Zapadni Balkan nastaviće da budu podrška oporavku od Covida-19, jačanje i modernizacija vitalne infrastrukture i finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima kroz lokalne banke. Banka EU podržaće investicije za bolji i čistiji transport, modernu infrastrukturu i snažniji privatni sektor, kao i za prelazak na zelenu i digitalnu ekonomiju, u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske unije.
Bragonzi je zaposlen u EIB-u već 11 godina. Prije ove funkcije bio je na poziciji predstavnika EIB-a za Albaniju, odgovoran za institucionalne i operativne aktivnosti u zemlji, kao i za Sjevernu Makedoniju i Kosovo.
Kao najveći investitor u regionu, EIB je plasirala 8,6 milijardi eura od 2009. godine kako bi podržala modernizaciju vitalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora na Zapadnom Balkanu. Do danas je uložila 365 miliona eura u zdravstveni sektor, što je pomoglo renoviranju kliničkih centara u Nišu i Banja Luci, kao i 21 regionalne bolnice. Sa preko 2 milijardi eura investiranih, doprinio je izgradnji stotina kilometara autoputa duž glavnih regionalnih putnih pravaca. Za podršku malim i srednjim preduzećima, plasirao je više od 4 milijardi eura, čime je podržano više od pola miliona radnih mjesta u regionu.
Samo u 2020. godini, banka EU mobilisala je preko milijardu eura za ublažavanje negativnih posljedica pandemije Covid-19.