Investicija iz Saudijske Arabije: Desetine miliona eura za gradnju turističkog kompleksa u Varešu

0
208
Premijer ZDK Bašić razgovarao s predstavnikom investitora iz S. Arabije o izgradnji turističkog kompleksa u Varešu

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić razgovarao je danas s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš planira graditi veliki turističko-rekreacioni kompleks.
Sastanku su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK-a Arnel Isak i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević.
Emir Terović, direktor firme REC Sarajevo, konsultant investitora, upoznao je premijera Bašića da je investitor već otkupio privatno zemljište površine 55 hektara na kojem je planirana izgradnja kompleksa sa hotelom, popratnim objektima, rekreacionim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.
Samo u izgradnju infrastrukture, vodovoda i putnih veza, planirano je ulaganje od 10 miliona eura. Izgradnja kompleksa trajat će deset godina, a vrijednost projekta procjenjuje se na nekoliko desetina miliona eura.
Navedeno područje nalazi se na granici sa općinom Ilijaš i dosad nije bilo tretirano prostornim planom, tako da investitor očekuje da se izrada prostorno-planske dokumentacije završi što prije, kako bi mogla započeti realizacija ove velike investicije.
Premijer Bašić istakao je spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona i svih organa kantonalne uprave da pomognu i budu servis Općini Vareš da se ubrza izrada prostorno-planske dokumentacije te izdavanje odgovarajućih odobrenja i saglasnosti, saopćeno je iz press službe ZDK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here