Tržište računara u zapadnoj Evropi poraslo 3% u drugom kvartalu

0
807
U drugom tromjesečju 2021. isporuke računara u zapadnoj Evropi dosegle su 15 miliona jedinica

U drugom tromjesečju 2021. isporuke računara u zapadnoj Evropi (računari, prenosni računari i radne stanice) dosegle su 15 miliona jedinica, što je 3% više u odnosu na isti period prošle godine.
Potražnja nakon lockdowna zbog pandemije Covida-19 ove 2021. godine s popuštanjem ograničenja bila je stabilna. Nedostatak ključnih komponenti, prije svega poluvodiča i dalje je problem, usto problem su i lanci opskrbe što ograničava narudžbe.

Lenovo lider u računarima

Lenovo je predvodio tržište, isporučivši 4,1 milion jedinica što je 27% tržišnog udjela. Lider na svjetskom tržištu Lenovo potvrdio je svoje vodstvo u zapadnoj Evropi s najvećim tržišnim udjelom treći kvartal zaredom.
HP je na drugom mjestu, s isporučenih 3,7 miliona jedinica odnosno tržišnim udjelom od 24%. Dell, Acer i Apple dopunjuju prvih pet tržišnih igrača s 14%, 10% i 9% udjela.
Nakon četiri uzastopna tromjesečja snažnog rasta tržišta računara, zapadna Evropa imala je skromniji godišnji rast od 3% u drugom tromjesečju 2021. godine, Drugo tromjesečje 2020. godine bilo je rekordni kvartal, koje je rezultiralo skokom potražnje za računarima zbog pandemije pa je rast u drugom tromjesečju ove godine od 3% odličan rezultat.

Apple lider na tržištu tableta

Isporuke tableta u zapadnoj Evropi u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 18%, s isporučenih 7,9 miliona jedinica. Rast tržišta objašnjava se time što tableti više nisu samo uređaji za zabavu, nego su svojim tehničkim karakteristikama postali jeftinija alternativa računarima za daljinski rad i učenje, a posebno su popularni među studentima i učenicima.
Tržištem tableta u zapadnoj Evropi duže vrijeme dominirao Apple, koji je u drugom tromjesečju 2021. godine povećao isporuke za 73%. iPad Pro s M1 omoigućio je Appleu zadržati lidersku poziciji u zapadnoj Evropi i u drugom tromjesečju ove godine. Lenovo je bio drugi, s snažnim godišnjim rastom isporuka od 87%. Lenovo nudi široki izbor tableta, uključujući jeftinije modele, odnosno tablete u segmentu u kojem Apple nema svoju ponudu, piše mreža.bug.hr.
Ostali dobavljači u prvih pet na zapadnoevropskom tržištu su Samsung, Huawei i Amazon su doživjeli pad isporuka.