Turisti iz BiH najčešće koriste kartice za plaćanje šopinga

0
1102
Prosječni godišnji promet po jednoj kartici u 2020. iznosio je 5.314 KM

Kompanija Mastercard predstavila je danas savjete za putovanja koji mogu da pomognu putnicima prilikom elektronskog plaćanja, počevši od planiranja i rezervacije smještaja pa sve do boravka na odabranoj destinaciji.
Turistički potencijal Bosne i Hercegovine je svakog dana sve očitiji, a prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku BiH, broj posjeta je porastao za 13,7% u 2017. godini, a broj stranih posjetilaca je dostigao brojku od 980.489.
Kada su u pitanju putovanja izvan zemlje, posljednja MasterIndex BiH 2018. studija je pokazala da je Hrvatska omiljena destinacija za BiH putnike, a 2018. godine 42% ispitanika putuje u ovu jadransku zemlju. Na vrhu liste se nalaze Crna Gora (14%) i Turska (13%). Uz to, 81% svih ispitanika planira putovati u inostranstvo ove godine, a skoro polovina njih (43%) će putovati na odmor, dok samo 8% ispitanika putuje u poslovne svrhe.
MasterIndex ispitanici prilikom putovanja nose i platne kartice i gotovinu. Kartice se najčešće koriste za plaćanje šopinga (58%), kupovinu poklona i suvenira za prijatelje i porodicu (33%), kao i za plaćanje smještaja na licu mjesta (33%).
Kada planirate odmor Mastercard vam, između ostalog, savjetuje da napravite listu važnih brojeva telefona prije putovanja, te da se informirate koje pogodnosti dolaze uz vašu karticu (raspitajte se u svojoj banci da li uz karticu dobijate polisu osiguranja ili neku uslugu povezanu sa odmorom).
Tokom odmora savjet je da ne ispuštajte karticu iz vida – kada plaćate karticom u kafiću ili restoranu, tražite od konobara da vam donese čitač ili idite sa njim do kase kako biste platili. Kada koristite karticu u inostranstvu, uvijek plaćajte u lokalnoj valuti kako biste dobili najbolji kurs.
Kada se vratite nazad u zemlju provjerite svoje mjesečne izvode i prijavite potencijalno sumnjive troškove u roku od 30 dana.