Turistički sektor BiH predstavljen na EXPO 2020 Dubai

0
383
Po povratku sa EXPO-a, ministar Delić ugostio predstavnike turističkih zajednica iz Sarajeva, Bihaća i Ljubuškog

Predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora, kao prva grupa privrednika koja uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo predstavlja Bosnu i Hercegovinu na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, u protekloj sedmici prezentirali su ekonomske, investicijske i turističke potencijale naše zemlje učesnicima iz 192 zemlje svijeta.
Članovi prve bh. biznis delegacije prisustvovali su centralnom forumu sedmice turizma ‘Putovanje i povezivanje’, tematskim poslovnim forumima na paviljonima Slovačke, Srbije i Slovenije, prezentacijama na paviljonima Italije, Kolumbije, Mađarske, Libanona i Malezije s ciljem uspostavljanja bliže saradnje s ovim tržištima, te nizu B2B sastanaka s posebnim akcentom na inovativnim rješenjima, digitalizaciji i primjeni novih tehnologija u razvoju i promociji turističke ponude.
Po povratku sa EXPO-a, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ugostio je danas predstavnike turističkih zajednica iz Sarajeva, Bihaća i Ljubuškog, gdje su sumirali utiske i dogovorili nastavak saradnje na predstavljanju turističke ponude BiH na ovoj renomiranoj svjetskoj izložbi tokom marta.
Predstavnici Turističke zajednice KS ističu da im je posebno zadovoljstvo bilo susresti se s italijanskim ministrom turizma Massimom Garavagliom i sekretarkom Udruge za turizam Privredne komore Srbije Tijanom Maljković, s kojima su razgovarali o unapređenju ekonomske i turističke saradnje i otvaranju novih poslovnih mogućnosti.
Turistička zajednica KS, zahvaljujući učešću na ovoj izložbi, postigla je dogovor s renomiranom IT kompanijom o uspostavljanju saradnje koja podrazumijeva cjelodnevni live streaming sa najatraktivnijih lokacija s područja Kantona Sarajevo.
U okviru predstavljanja bh. turističke industrije, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda gostovao je jutros u programu EXPO TV-a, gdje je govorio o turističkoj ponudi Kantona Sarajevo i konkurentskim prednostima Bosne i Hercegovine, kao poželjne turističke destinacije, posebno za turiste koji dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i ostalih zemalja Zaliva.
I predstavnici druge dvije turističke zajednice istakli su da je učešće na EXPO-u prilika koja se nije smjela propustiti i da će, svakako zajedno s Turističkom zajednicom KS, organizirati da se turistički sektor BiH predstavi na ovoj izložbi i u martu.
Naglasili su i da je EXPO 2020 Dubai jedinstven događaj koji pruža mnogo veće mogućnosti za unapređenje poslovanja, kako za javni, tako i za privatni sektor.
Kako je kazao Mladen Bebek, predstavnik TZ iz Ljubuškog, bila je to posebna mogućnost da se vidi i osjeti potpuno novi koncept poslovanja koji svi moramo upoznati i prihvatiti ako želimo biti dio svjetske zajednice.
Armin Amidžić, predstavnik grada Bihaća, također je impresioniran EXPO-om i kreativnom energijom koju je ponio iz Dubaija, ali i činjenicom da je BiH dio ove manifestacije, posebno, kako je kazao, zbog broja turista iz Zaliva koji dolaze u Bihać i BiH.
Ministar Delić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Bosna i Hercegovina predstavljena kao cjelina i da su napravljeni prvi konkretni koraci u objedinjavanju turističke ponude.