Turizam i IT sektor pokretači razvoja regije Sarajeva

0
28395
U organizaciji BBI banke i BBI VIP Business Cluba održan okrugli sto o turizmu i IT sektoru

Turizam i IT – razvojne grane i pokretači razvoja ostalih djelatnosti regije Sarajeva bila je tema današnjeg okruglog stola održanog u Sarajevu, u organizaciji BBI banke i BBI VIP Business Cluba.
Pored definisanja potencijala rasta i razvoja domaće privrede, cilj skupa je i identificiranje smjernica rada BBI VIP Business Cluba, koja privrednicima želi pružiti kvalitetno partnerstvo i podržati ih u njihovom radu.
Direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke Edina Hasečić istakla je da su turizam i IT grane koje u cijeloj BiH doživljavaju rast, te je potrebno pravilno iskoristiti prilike i u smislu zaustavljanja odlaska mladih iz države.
Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić izrazio je zadovoljstvo partnerstvom BBI banke i Privredne komore prilikom organizacije Sarajevo Business Foruma, dodajući da je angažman BBI banke za razvoj bh. privrede od nemjerljivog značaja.
“U zadnje vrijeme je primjetan trend povećanja broja privrednika iz IT sektora i sektora turizma, te se nadam da će mnogi od njih iskoristiti SBF kao platformu da promovišu svoj rad i time unaprijede svoje poslovanje”, rekao je Jašarspahić.
O turističkom bogatstvu Sarajeva i njegovom potencijalu u globalnoj turističkoj ponudi govorila je Azra Džigal, predstavnica Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te navela da je broj turista svake godine sve veći, ali da ipak još uvijek nije iskorišten sav potencijal Sarajeva po ovom pitanju. Pored boljeg umrežavanja avioprevoza, potrebno je ulaganje u povećanje ponude, naročito u sportske i rekreativne aktivnosti.
Predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse Edin Deljkić dao je osvrt na perspektive Sarajeva kao IT-huba.
“IT sektor je trenutno najbrže rastuća grana, kako u svijetu tako i u BiH. Mnoge članice Bit Alijanse su već izvozno orijentisane i razvijaju softvere za najveće svjetske brendove. To ukazuje na kvalitet rada bh. kadra IT sektora. Da bi se IT sektor dodatno razvio, potrebni su ulaganje u savremenu IT opremu i stabilni uslovi rada, kako bi se spriječio odlazak stručnog kadra iz naše države”, rekao je Deljkić.
Jedna od tema na Okruglom stolu bio je i ovogodišnji Sarajevo Business Forum 2019, koji će se održati od 17. do 19. aprila 2019. godine u Sarajevu, a koji nudi perspektivnu platformu za umrežavanje privrednika međusobno, ali i njihovo umrežavanje sa potencijalnim investitorima. Online prijave za učešće na Forumu su otvorene do 10. aprila, a mogu se izvršiti putem web stranice https://sarajevobusinessforum.com/ .