Turska Şişecam grupacija želi dalje investirati u BiH

0
421
Sastanak u Vladi FBiH sa turskom delegacijom: Podrška novim investicijama

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, razgovarali s delegacijom iz Republike Turske, koju je predvodio otpravnik poslova u Ambasadi ove zemlje u BiH Özgür Şahin.
Razgovarano je o namjerama turske Şişecam grupacije, inače vlasnika Fabrike sode Lukavac, za daljnje investiranje u ovu industriju u Bosni i Hercegovini. Kako je saopćeno, Şişecam je jedan od najvećih turskih investitora u našoj zemlji po proizvodnim kapacitetima i zapošljavanju. U dosadašnjih 14 godina, od kada je privatizirao lukavačku fabriku, investirao je 300 miliona KM. Prema planovima, sadašnji godišnji kapacitet proizvodnje od 585.000 tona trebao bi biti povećan za još 100.000 tona.
Vlada FBiH, kako je naglasio premijer Novalić, cijeni odnose Republike Turske i Bosne i Hercegovine, a tome svjedoči i Fabrika sode Lukavac. Federalna vlada, kroz set novih propisa, želi stvoriti povoljnije uslove za strane investitore, jer to pogoduje ne samo općem ekonomskom razvoju naše zemlje, nego i očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.
Inače, Şişecam grupacija je svoje prvo ulaganje u BiH ostvarila kupovinom Fabrike sode Lukavac u procesu privatizacije 2006. godine, a druga njena podružnica je Rudnik krečnjaka Vijenac. Nakon pridruživanja grupaciji, lukavačka Fabrika sode je udvostručila proizvodni kapacitet i svrstala se među najveće izvoznike iz BiH.
Ova turska grupacija u svojim podružnicama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Turskoj ostvaruje ukupnu godišnju proizvodnju od 2,4 miliona tona sode, od čega gotovo četvrtina izlazi iz proizvodnih pogona u Lukavcu.
Današnjem sastanku prisustvovali su i savjetnik za trgovinu u Ambasadi Turske K. Sevgin Güngör, potpredsjednik za proizvodnju hemijske grupacije Şişecam u Turskoj Altuğ Şener, generalni direktor fabrike Şişecam Soda Lukavac Sefa Özincegedik i tehnički direktor ove fabrike Tekin Özdemir.